Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusko taktično jedrsko orožje na poljski meji

Deli na:
Rusko taktično jedrsko orožje na poljski meji

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Rusko taktično jedrsko orožje bo nameščeno na ozemlju Belorusije ob meji s Poljsko, je v nedeljo napovedal ruski veleposlanik v Minsku Boris Grizlov. Ob tem je dodal, da bodo bunkerji, potrebni za skladiščenje orožja, predvidoma pripravljeni do 1. julija, poročanje beloruske tiskovne agencije Belta povzema nemška tiskovna agencija dpa.

"Namestitev orožja se bo zgodila kljub hrupu v Evropi in ZDA," je dejal Grizlov, sicer nekdanji ruski notranji minister in predsednik dume. Ob tem je opozoril, da gre za sorazmeren ukrep ruskih oblasti. "Ko govorimo o namestitvi ameriškega jedrskega orožja v Evropi, potem moramo tudi mi sprejeti podobne ukrepe, ki bodo povečali varnost Belorusije in Rusije," je poudaril.

Spomnil je, da sta Rusija in Belorusija del unije. "Medtem ko ZDA svoje jedrsko orožje nameščajo v državah, ki jih vidijo kot marionete, pa imamo mi skupni prostor z Belorusijo," je še dodal. Unija med Rusijo in Belorusijo je bila sicer sklenjena s sporazumom leta 1997 in predstavlja simbol želje po zbliževanju teh dveh držav.

Ruski predsednik Vladimir Putin je namestitev jedrskega orožja na ozemlju Belorusije napovedal konec marca. Takrat je tudi dejal, da Moskva s tem ne krši nobenih mednarodnih konvencij, saj da ZDA to počnejo že dolgo.

Ukrajina je v odzivu na Putinovo napoved opozorila, da je Kremelj vzel Belorusijo za jedrskega talca. Kijev je tudi zahteval sklic izredne seje Varnostnega sveta ZN.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je sicer tesen zaveznik Putina, ruski vojski pa je na začetku invazije v Ukrajini že dal na razpolago belorusko ozemlje. Prav tako so se beloruski volivci na referendumu kmalu po izbruhu vojne odločili, da ima lahko njihova država jedrsko orožje na svojem ozemlju.