Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Šepet metulja, premiera (4) Njena.si

Kakšno vlogo ima v seriji Skrito v raju Alex ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ruski vojaki na vojaških vajah v Srbiji

Deli na:
Ruski vojaki na vojaških vajah v Srbiji

Foto: Reuters

Na vojaškem vadbišču Nikince na severozahodu Srbije so včeraj potekale največje skupne vojaške vaje ruske in srbske vojske. Na protiterorističnih vajah, imenovanih Srijem 2014, je sodelovalo skupno več kot 400 pripadnikov obeh vojsk. V Beograd je šest transportnih letal z vojaki in opremo iz Rusije pripotovalo že pred tednom dni.

Srbsko obrambno ministrstvo po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA do zadnjega ni dajalo izjav glede vaj. Te bi lahko v luči krize v Ukrajini, glede katere oblasti v Beogradu poskušajo krmariti med pričakovanji Bruslja, Washingtona in Moskve, sprožile nejevoljo.

Obrambni minister Bratislav Gašić je sicer zanikal poročanje medijev, da naj bi Beograd poskušal vaje ohraniti tajne. Kot je dejal, sta se strani o njih dogovorili že lani. Poleg tega pa srbska vojska po njegovih besedah nima skupnih vaj le z Rusijo - že naslednji teden naj bi na jugu države potekale vaje z ameriškimi marinci v Evropi.

Na srbsko-ruskih vajah je včeraj po poročanju srbskih medijev sodelovalo približno 200 pripadnikov ene od štirih ruskih zračno-kopenskih divizij in približno enako število srbskih vojakov. Sodelovala so tudi vojaška letala, med drugim tipa mig 29.

Po besedah tiskovnega predstavnika srbske vojske je bil cilj vaj vaditi posredovanja v boju proti terorizmu pa tudi v mednarodnih mirovnih misijah.