Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

»Nevidni« ameriški bombniki kot odgovor na provokacije Pjongjanga

Deli na:
»Nevidni« ameriški bombniki kot odgovor na provokacije Pjongjanga

Foto: Reuters

Po vrsti severnokorejskih groženj z napadom so ZDA in Južna Koreja včeraj ponovno demonstrirale svojo vojaško moč. Dva ameriška za radarje nevidna bombnika B-2, ki lahko nosita tudi jedrsko orožje, sta se včeraj v Južni Koreji udeležila skupnih vojaških vaj, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila ameriška vojska.

Let bombnikov B-2 iz zračne baze Whiteman v ameriškem Misuriju v Južno Korejo in nazaj naj bi demonstriral zmožnost ZDA za izvedbo hitrih napadov na oddaljene cilje.

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je včeraj v Washingtonu opozoril, da so se ZDA "pripravljene odzvati na vse možnosti" s strani Severne Koreje in ocenil, da narašča nevarnost s strani Pjongjanga.

Ponovil je, da bodo ZDA branile zavezništvo z Južno Korejo kot tudi z drugimi zaveznicami v regiji in po svetu. "Jasno želimo povedati, da provokacije Pjongjanga jemljemo zelo resno in da bomo nanje odgovorili," je dejal.

Zanikal pa je, da bi ZDA z napotitvijo bombnikov B-2 želele provocirati. "Te vaje so namenjene zagotovitvi našim zaveznicam, da lahko računajo na nas, da bodo pripravljene in da jim bomo pomagali pri preprečevanju konflikta," je dejal novinarjem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Razmere na Korejskem polotoku so po severnokorejskem jedrskem poskusu februarja letos izredno napete. Severna Koreja je v odgovor na zaostritev sankcij proti njej, ki jih je sprejel Varnostni svet ZN, in na vojaške vaje v Južni Koreji preklicala pogodbo o prekinitvi spopadov iz leta 1953, s katero se je končala korejska vojna.