nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ruski rubelj z največjim padcem po letu 1998

Deli na:
Ruski rubelj z največjim padcem po letu 1998

Foto: Reuters

Ruski rubelj je včeraj zabeležil največji dnevni padec po finančni krizi, ki je Rusijo pretresla leta 1998. Cene nafte so včeraj dosegle najnižjo raven v približno petih letih, kar je še dodatno okrepilo zaskrbljenost glede ruskega gospodarstva, ki sloni na energetskem sektorju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rubelj je včeraj padel že tretji dan zapored. V popoldanskem trgovanju je zdrsnil za skoraj devet odstotkov, kar pomeni, da je bilo treba za dolar odšteti 53,9 rublja, za evro pa 67 rubljev. Nato je malenkost pridobil, tako da je bilo treba za dolar odšteti 52 rubljev, za evro pa 65 rubljev.

Ruska valuta je glede na dolar od začetka leta izgubila že skoraj 60 odstotkov. K temu so prispevale sankcije, ki jih je Zahod proti največji državi na svetu letos sprejel zaradi krize v Ukrajini, svoje pa so dodale še padajoče cene nafte. Te predstavljajo glavni vir prihodkov ruskega proračuna.

Vse več analitikov je zaskrbljenih glede gospodarskih obetov Rusije, medtem ko tamkajšnje oblasti na čelu s predsednikom Vladimirjem Putinom, kot kaže, niso pripravljene spremeniti svoje države glede Ukrajine, niti za ceno nove recesije ne. "To je šok in groza. Prva misel je - nasvidenje, poletne počitnice," je dejala mati dveh otrok Elina Drozdeval.

Ruska centralna banka je padec rublja v začetku leta uravnavala z dnevnimi intervencijami, prejšnji mesec pa je dopustila, da prosto niha. Veliki padci v zadnjih dneh so okrepili pritisk na centralno banko, naj znova poseže na trg. Več poslancev je vložilo celo zahtevo za uradno preiskavo potez centralne banke.