Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Savčenkova v politiko ali nazaj v kabino vojaškega letala?

Deli na:
Savčenkova v politiko ali nazaj v kabino vojaškega letala?

Foto: Getty Images

Ukrajinska pilotka Nadja Savčenko, ki se je v sredo vrnila v domovino, potem ko je skoraj dve leti preživela v ruskem zaporu, je včeraj dejala, da je pripravljena kandidirati za predsednico.

"Če želite, da bi bila predsednica, v redu, bom predsednica," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass povedala na svoji prvi tiskovni konferenci, odkar se je vrnila iz Rusije. A obenem je pripomnila, da je njena izvolitev malo verjetna.

"Delala bom tam, kjer Ukrajina potrebuje mojo pomoč," je povedala Savčenkova, sicer poslanka v ukrajinskem parlamentu. Ni izključila možnosti niti, da se vrne v vojaške vrste.

Savčenkova se je v Kijev vrnila v okviru dogovora o izmenjavi zapornikov, istočasno pa sta se v rusko prestolnico vrnila ruska vojaka, Aleksander Aleksandrov in Jevgenij Jerofejev, ki sta bila obsojena v Ukrajini. V Ukrajini je Savčenkova postala simbol upora proti proruskim skrajnežem.

Rusija je pilotko obtožila sodelovanja v napadu v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine, v katerem sta bila junija 2014 ubita novinarja, ki sta delala za rusko televizijo. Sama je dejanje ves čas zanikala. Savčenkova, sicer pripadnica ukrajinske vojske, naj bi bila v času napada na dopustu in je domnevno v bojih na vzhodu Ukrajine sodelovala kot prostovoljka.