Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ruska vohunka naj bi kar deset let delala na ameriškem veleposlaništvu v Moskvi

Deli na:
Ruska vohunka naj bi kar deset let delala na ameriškem veleposlaništvu v Moskvi

Foto: Wikimedia

Na ameriškem veleposlaništvu v Moskvi je bila več kot desetletje zaposlena domnevna ruska vohunka, nato pa so ji potiho odslovili lani, poročata časnika The Guardian in CNN, ki se sklicujeta na neimenovane vire.

Domnevna vohunka je ruska državljanka, ki jo jo zaposlila ameriška tajna služba, sumljiva pa je postala med rutinskih varnostnim pregledom, ki ga je leta 2016 opravil State Department. Ta je ugotovil, da je imela redna, neodobrena srečanja z rusko obveščevalno službo FSB.

"Ugotovili smo, da so se vsi pogovarjali s FSB, a samo ona jim je posredovala več informacij, kot bi smela," je neimenovani vir razkril za CNN.

Mediji še navajajo, da je domnevna ruska vohunka imela dostop do internega interneta tajne službe in sistema elektronske pošte, s čimer je imela dostop do potencialno občutljivih podatkov, vključno z urniki ameriškega predsednika in podpredsednika. Viri so ob tem dodali, da ni imela dostopa do informacij z oznako strogo zaupno.

The Guardian, ki je prvi poročal o tem, dodaja, da je tajna služba poskušala zadevo utišati in so jo odpustili, ko je Rusija zahtevala umik 750 članov osebja ameriškega veleposlaništva v Moskvi med diplomatskih sporom, ki so ga zanetile obtožbe ZDA, da se je Rusija vpletala v ameriške predsedniške volitve leta 2016.