premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

Domen in Luka Odkrito.si

Veste, kdo sta ta dva SLOVENCA? Sta SVETOVNO ...

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija vpoklicala 134.500 nabornikov

Deli na:
Rusija vpoklicala 134.500 nabornikov

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal odlok, s katerim je v okviru vsakoletnega spomladanskega nabora v vojsko odredil 134.500 novih nabornikov, vendar je obrambno ministrstvo sporočilo, da vpoklic ni povezan z vojno v Ukrajini. Odlok je bil podpisan pet tednov po začetku invazije, ki je naletela na silovit odpor.

Vsakoletni spomladanski vojaški nabor, ki bo trajal od 1. aprila do 15. julija, bo vključeval moške, stare od 18 do 27 let. "Večina se bo nato tri do pet mesecev strokovno usposabljala v centrih za usposabljanje. Naj pa poudarim, da naborniki ne bodo poslani na vroče točke," je dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu v pripombah, objavljenih na spletni strani ministrstva.

Odvetnik Mihail Benjaš, ki sicer zastopa več pripadnikov ruske nacionalne garde, ki so zavrnili ukaz za odhod v Ukrajino, pa je pri tem opozoril, da se po ruski zakonodaji lahko nabornike pošlje v boj po več mesecih usposabljanja, poroča tiskovna agencija Reuters.

Vprašanje sodelovanja nabornikov v vojni je zelo občutljiva tema. Ministrstvo je sicer 9. marca priznalo, da so bili nekateri že poslani v Ukrajino, potem ko je Putin to ob različnih priložnostih zanikal, češ da so bili poslani le poklicni vojaki in častniki.

Putinov tiskovni predstavnik je takrat dejal, da je predsednik ukazal vojaškim tožilcem, naj raziščejo in kaznujejo uradnike, odgovorne za neupoštevanje njegovih navodil o izključitvi nabornikov.V Rusiji se sicer morajo vsi moški državljani, stari od 18 do 27 let, obvezno prijaviti za nabor, nato pa postanejo del rezervnih vojakov.

Rusija je 24. februarja vdrla v Ukrajino v okviru tako imenovane posebne vojaške operacije za demilitarizacijo in denacifikacijo države. V vojni je bilo ubitih na tisoče ljudi, več milijonov pa je bilo pregnanih s svojih domov.

V zadnjih dneh je Rusija preoblikovala svoje cilje in dejala, da nikoli ni nameravala zavzeti prestolnice Kijev in drugih večjih mest, ampak se osredotoča na "osvoboditev" vzhodnih območij, kjer se separatisti, ki jih podpira Rusija, od leta 2014 borijo proti ukrajinski vojski.

Ukrajina in zahodne vlade so njene izjave sprejele skeptično. Vojaški analitiki pa menijo, da je deklarirana osredotočenost na vzhodno regijo Donbas morda poskus, da bi Putinu olajšali iskanje izhoda, ki bi mu rešil obraz.