Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija številnim evropskim politikom prepovedala vstop v državo

Deli na:
Rusija številnim evropskim politikom prepovedala vstop v državo

Foto: Reuters

Moskva je sestavila črni seznam politikov iz EU, ki jim prepoveduje vstop v Rusijo, da bi se tako odzvala na evropske sankcije zaradi ukrajinske krize, je včeraj povedal nizozemski premier Mark Rutte. Po navedbah iz pisma belgijskemu zunanjemu ministru Didierju Reyndersu naj bi bilo na seznamu 89 imen.

Po besedah Rutteja je Rusija v četrtek številnim evropskim diplomatskim predstavništvom predala seznam ljudi, ki ne morejo več stopiti na rusko ozemlje. Na njem sta med drugim dva nizozemska poslanca in dva poslanca Nizozemske v Evropskem parlamentu, je dodal Rutte.

Belgijsko zunanje ministrstvo je kasneje za francosko tiskovno agencijo AFP potrdilo avtentičnost pisma Reyndersu in dodalo, da je Rusija zaprosila, naj se seznam javno ne objavi.

Rutte je zatrdil, da je Moskva seznam izdala kot odziv na sankcije EU proti Rusiji zaradi njene lanske priključitve ukrajinskega polotoka Krim in vloge v konfliktu na vzhodu Ukrajine.

V zunanji službi EU v Bruslju so medtem pojasnili, da je Rusija v zadnjih mesecih več evropskim politikom prepovedala vstop na njeno ozemlje, a doslej ni želela predati seznama sankcioniranih.

Na seznamu je med drugim tudi vodja liberalcev v Evropskem parlamentu Guy Verhofstadt, so potrdili njegovi predstavniki.

Rutte je poudaril, da njegova vlada zavrača rusko potezo, ker da seznam ni osnovan na mednarodnem pravu, ni transparenten in se mu ne da oporekati na sodišču.