državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Grčija naj bi danes z zamudo le posredovala reformni seznam

Deli na:
Grčija naj bi danes z zamudo le posredovala reformni seznam

Foto: Reuters

Grčija naj bi danes zjutraj z zamudo le posredovala seznam reformnih ukrepov, ki je pogoj za štirimesečno podaljšanje programa finančne pomoči državi. Seznam naj bi najprej preučile institucije, ki bdijo nad izvajanjem programa. Če bo ocena pozitivna, naj bi nato evroskupina danes na telekonferenci potrdila podaljšanje programa pomoči.

Grčija bi morala seznam reformnih ukrepov, ki ga pripravlja v sodelovanju z institucijami - Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko (ECB) in Mednarodnim denarnim skladom (IMF), posredovati v ponedeljek do polnoči.

Vendar so v ponedeljek zvečer iz Aten sporočili, da ga bodo poslali danes zjutraj. Grški finančni minister Janis Varufakis pravi, da ne gre za zamudo, da je bil seznam pripravljen pravočasno, a je druga stran pozvala, naj uradni dokument pošljejo šele danes.

Bruseljski viri pa pravijo, da uradni grški seznam zamuja, ker predlogi iz Aten niso bili dovolj prepričljivi za pravočasno oddajo takšnega seznama, ki bi zadovoljil institucije in članice območja evra.

Seznam naj bi vključeval tako fiskalne ukrepe kot strukturne reforme, na primer za boj proti korupciji in izogibanju davkom ter izboljšanje učinkovitosti javnega sektorja, ki so izpostavljene že v petkovi izjavi evroskupine.

Če bo ocena institucij pozitivna in če ne bo nobena članica območja evra izrazila pomislekov, se kljub zamudi še danes pričakuje telekonferenca evroskupine, na kateri naj bi potrdili štirimesečno podaljšanje programa pomoči za Grčijo, dogovorjeno v petek.

V primeru pozitivnega scenarija naj bi tako evroskupina danes prižgala zeleno luč za izvedbo vseh še potrebnih postopkov v članicah in na ravni EU za uradno štirimesečno podaljšanje programa, ki se izteče v soboto.

Nekatere članice, na primer Nemčija, morajo podaljšanje odobriti v parlamentu. V Sloveniji je ta odločitev v pristojnosti ministrstva za finance, saj so za zdaj odobrena sredstva za Grčijo večja od tistih, ki so že počrpana.

V primeru zapletov pa je v prihodnjih dneh pričakovati še en izredni sestanek evroskupine v Bruslju.