pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija rubelj rešuje s prodajo tujih valut

Deli na:
Rusija rubelj rešuje s prodajo tujih valut

Foto: Reuters

Potem ko je ruski rubelj v minulih dneh izgubil precej vrednosti, se je v njegovo 'reševanje' podalo tudi finančno ministrstvo. Začelo je namreč prodajati tuje valute, s čimer želi ublažiti padec vrednosti rublja. Po tej potezi ministrstva si je rubelj, ki je samo v torek izgubil okoli 20 odstotkov vrednosti, nekoliko opomogel.

"Vrednost rublja je po oceni finančnega ministrstva močno podcenjena, zato je začelo na trgu prodajati devize," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala tiskovna predstavnica ministrstva Svetlana Nikitina. Za kolikšno vsoto gre, ni želela navesti.

"To bomo počeli toliko časa, kolikor bo treba," pa je dejal namestnik finančnega ministra Aleksej Mojsejev. Finančno ministrstvo sicer za podporo rublja razpolaga z okoli sedmimi milijardami dolarjev. Ministrstvo pa ne bo poseglo v sklad za stabilizacijo, ki je namenjen za zagotavljanje javnofinančne in gospodarske stabilnosti v primeru nihanj cen surovin.

Potem ko je ministrstvo napovedalo intervencijo, se je rubelj nekoliko okrepil. Tako je bilo treba za evro odšteti 81,61 rublja, za dolar pa 65,15 rublja.

Do intervencije ministrstva prihaja po neuspešni intervenciji tamkajšnje centralne banke. Ta se je v noči s ponedeljka na torek odločila ključno obrestno mero zvišati z 10,5 na 17 odstotkov, kljub temu pa je rubelj v torek izgubil še okoli 20 odstotkov vrednosti. Ruska centralna banka je sicer za krepitev rublja od začetka meseca namenila več kot 10 milijard dolarjev.

Ruska vlada je v torek govorila o ukrepih za stabilizacijo razmer, je po poročanju AFP pojasnil gospodarski minister Aleksej Uljukajev. To je potrdil tudi predsednik vlade Dmitrij Medvedjev in poudaril, da bo vlada podrobnosti ukrepov še dorekla.

Medvedjev je na sestanku z ministri gospodarskega sektorja in vodstvi velikih ruskih izvoznikov zagotovil, da ima država dovolj sredstev, da prebrodi gospodarsko krizo in doseže zastavljene cilje, čeprav rubelj izgublja vrednost.

Rubelj sicer izgublja zaradi pritiska sankcij Zahoda, ki so posledica dogajanja okoli Ukrajine, in cenejše nafte. Rusko gospodarstvo je močno odvisno od izvoza energentov, cena nafte pa se je v zadnjem času prepolovila.