Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija: Nove sankcije EU pot v slepo ulico, ZDA čakajo posledice

Deli na:
Rusija: Nove sankcije EU pot v slepo ulico, ZDA čakajo posledice

Foto: Reuters

Rusija se je na gospodarske sankcije EU danes odzvala hladnokrvno. Kaznovalni ukrepi ne bodo privedli do rešitve krvave ukrajinske krize, ampak vodijo v slepo ulico, je danes v Bruslju dejal ruski veleposlanik pri EU Vladimir Čižov. Rusko zunanje ministrstvo je medtem ZDA zaradi novih sankcij posvarilo pred "jasnimi" posledicami.

EU Rusiji pripisuje odgovornost za vse "smrtne grehe", medtem ko Ukrajina "nekaznovano" nadaljuje z vojaškimi operacijami na vzhodu Ukrajine, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal ruski veleposlanik.

Drugačne tone so medtem v Moskvi ubrali glede ZDA. Kot je sporočilo rusko zunanje ministrstvo, bodo imele nove sankcije, ki so jih v torek uvedle ZDA, "jasne" posledice. Hkrati je Moskva obtožila Washington, da jo skuša kaznovati zaradi njene nepopustljive drže, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je sicer danes napovedala prepoved uvoza sadja in zelenjave iz Poljske. Uvoz skorajda vseh vrst sadja bo prepovedan od 1. avgusta, in sicer uradno zaradi kršitev varnostnih standardov, so v Moskvi sporočili pristojni nadzorni organi. Varšava velja za enega od najpomembnejših partnerjev in zaveznikov prozahodno usmerjene ukrajinske vlade.

Rusija naj bi tudi nakazala, da bi lahko prepoved uvoza sadja in zelenjave razširila na celotno EU. Češka vlada je ob tem danes posvarila, da bi lahko dolgotrajna trgovinska vojna med Rusijo in EU pripeljala do nove hladne vojne.


"Ne za EU in ne za Rusijo ne bi bilo dobro, da bi se zapletli v dolgotrajno trgovinsko vojno, kot tudi ne, da se pojavi nova gospodarska in politična železna zavesa na ukrajinski vzhodni meji," je posvaril češki premier Bohuslav Sobotka.

Moskva sicer nadaljuje z dobavo vojaške opreme drugim državam. Po poročanju ruskih medijev naj bi tako z Irakom sklenila orožarski posel v vrednosti okoli 750 milijonov evrov.

Še pred torkovo odločitvijo o uvedbi gospodarskih sankcij proti Rusiji sta se na sankcije odzvala ruski zunanji minister Sergej Lavrov in ruski predsednik Vladimir Putin.

Lavrov je pred dvema dnevoma sankcije opisal kot "žalostne". "Zagotovo jih ne moremo ignorirati. A zapasti v histerijo in ugrizniti nazaj ni primerno za veliko državo. To bo naše osnovno načelo," je dejal. Opozoril je, da sankcije ne bodo dosegle cilja, Rusija pa lahko zaradi njih postane bolj "samostojna in samozavestna".

V zvezi s sankcijami se je takrat oglasil tudi Putin. Rusko obrambno industrijo je pozval, naj v luči grožnje EU z embargom na orožje in tehnologijo hitro prekine z uvažanjem. Kot je poudaril, je ruska orožarska industrija "zagotovo" sposobna sama izdelati vse, kar država potrebuje.