reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija je že tretja na svetu po številu okužb s covid-19: v zadnjem dnevu kar 11.656 novih primerov

Deli na:
Rusija je že tretja na svetu po številu okužb s covid-19: v zadnjem dnevu kar 11.656 novih primerov

Število okuženih s koronavirusom v Rusiji vztrajno raste. - Foto: Profimedia

Iz Rusije danes poročajo o novem dnevnem rekordu okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili 11.656 novih primerov okužbe, skupno 221.344. S tem je država po številu okužb tretja na svetu. Covid-9 je zahteval skupno 2009 življenj, zadnji dan 94. Ruski predsednik Vladimir Putin bo popoldne nagovoril državljane.

Kot so sporočili iz Kremlja, bo na začetku srečanja s predstavniki vlade in regij o razmerah na področju epidemije koronavirusa Putin spregovoril o razmerah in novih ukrepih v podporo državljanom in gospodarstvu. Pred tem je danes naročil vladi, da mora do 1. junija pripraviti načrt za okrevanje gospodarstva, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Na sestanku naj bi odločili, ali bodo podaljšali plačani dopust, ki so ga v okviru ukrepov uvedli konec marca, iztekel pa naj bi se danes. V Rusiji naj bi sicer predvidoma v torek v nekaterih regijah začeli rahljati ukrepe za zajezitev pandemije. O tem bodo odločale posamezne regije. Ponekod se bodo znova odprla določena podjetja, lahko bi dovolili tudi sprehode na prostem in odprtje manjših trgovin, a ne v Moskvi, ki je žarišče epidemije v državi in kjer so v zadnjih 24 urah potrdili več kot polovico novih okužb.

V prestolnici in okoliški regiji so sicer že do 31. maja podaljšali omejitve gibanja na javnih krajih, v javnem prometu in trgovinah so obvezne zaščitne maske. Za to so se odločili tudi v drugem največjem ruskem mestu Sankt Peterburg. V Moskvi bodo sicer znova zagnali industrijo in gradbeništvo, kjer pa bodo za zaposlene od torka obvezne rokavice in zaščite maske.



Država že deset dni zapored beleži več kot 10.000 okužb dnevno. Oblasti to pripisujejo obsežnem testiranju prebivalstva za novi koronavirus in ne njegovemu pospešenemu širjenju. To naj bi pojasnilo tudi relativno nizko število smrtnih žrtev covida-19.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so do danes v državi izvedli 5,6 milijona testiranj, skoraj polovica okuženih pa naj ne bi imela simptomov.

Rusija je na tretjem mestu po številu okuženih z novim koronavirusom na svetu, in sicer za ZDA in Španijo. Po številu okužb je namreč danes presegla Veliko Britanijo (219.183) in Italijo (219.070), navaja Tass.