nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija bo do leta 2023 zgradila svojo vesoljsko postajo

Deli na:
Rusija bo do leta 2023 zgradila svojo vesoljsko postajo

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek napovedal, da bo Rusija do leta 2023 zgradila svojo vesoljsko postajo. "Do leta 2023 načrtujemo izgradnjo lastne vesoljske postaje v orbiti," je dejal na maratonski novinarski konferenci, na kateri je odgovarjal na vprašanja državljanov.

"To je nekaj zelo oddaljenega v prihodnosti, a tudi nujno z vidika našega nacionalnega gospodarstva," je zatrdil Putin.

Rusija in ameriška vesoljska agencija Nasa sta se nedavno dogovorili, da bo Mednarodna vesoljska postaja (ISS) delovala še najmanj do leta 2024, prihodnji skupni vesoljski projekti pa so pod vprašajem, saj so odnosi med Rusijo in ZDA zaradi krize v Ukrajini na najnižji točki po koncu hladne vojne.

Ruski predsednik je v četrtek dejal, da Rusija potrebuje lastno vesoljsko postajo, da bi lahko svoje ozemlje ustrezno nadzorovala iz vesolja. "ISS uporabljamo aktivno za znanost in gospodarstvo, toda z ISS se vidi le pet odstotkov ozemlja Rusije," je dodal.

"S svoje postaje bi lahko videli celotno ozemlje naše velike države," je prepričan Putin. "Samoumevno je, da bomo ta projekt izvedli, in nedvomno bo pod našim nadzorom," je še dejal.

Rusija je v začetku leta sporočila, da namerava zgraditi lastno vesoljsko postajo iz svojih modulov v ISS, ko bo ta odslužil svojemu namenu. Marca je sicer vodja ruske vesoljske agencije Roskozmos po srečanju s kolegom iz Nase sporočil, da bo ruska stran sodelovala z Američani pri projektu nove vesoljske postaje. V Nasi tega niso potrdili, dejal so le, da sta vodji vesoljskih agencij razpravljala o bodočem sodelovanju.