pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusi tolčejo po Siriji in kršijo turški zračni prostor

Deli na:
Rusi tolčejo po Siriji in kršijo turški zračni prostor

Foto: Reuters

Ruska vojaška letala so včeraj ponovno napadla cilje v Siriji. Sirska televizija je poročala, da naj bi Rusija bombardirala Palmiro, ki je v rokah Islamske države, a je rusko obrambno ministrstvo to zanikalo. Turška vojska pa je sporočila, da je na meji s Sirijo prišlo do nove kršitve njenega zračnega prostora.

Po navedbah iz Ankare naj bi v ponedeljek turška vojaška letala F-16 ob meji s Sirijo nadlegovalo in jim z radarjem sledilo neidentificirano vojaško letalo tipa mig-29. Gre za nov incident, potem ko sta ruska lovca konec tedna kršila turški zračni prostor, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Osem turških letal F-16 je nad turško-sirsko mejo v ponedeljek izvajalo izvidniške prelete, med misijo pa jim je z radarjem štiri minute in 30 sekund sledilo neidentificirano letalo mig-29. Na ta način bi lahko neidentificirano letalo z radarsko vodenimi izstrelki turške lovce tudi sestrelilo.

Po navedbah turške vojske so bili isti turški lovci včeraj štiri minute in 15 sekund tudi tarča nadlegovanja raketnega sistema, nameščenega v Siriji. Podrobnosti v zvezi s tem turška vojska ni podala.

Ruska lovska letala so v soboto in nedeljo kršila turški zračni prostor, zaradi česar je Ankara na zunanje ministrstvo dvakrat na pogovor poklicala ruskega odpravnika poslov in mu izrazila protest.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je Rusijo posvaril pred izgubo prijateljstva z Ankaro, protest zaradi incidentov pa je izrazil tudi Nato.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je včeraj izjavil, da ruske kršitve turškega zračnega prostora blizu meje s Sirijo niso bile pomota. "Za nas to ni videti kot nesreča, to je resna kršitev," je na novinarski konferenci v Bruslju dejal Stoltenberg.

Po njegovih besedah so ruske kršitve v Turčiji poleg tega v primerjavi s prejšnjimi ruskimi kršitvami zračnega prostora v Evropi trajale dalj časa. "Zaradi tega to jemljemo zelo resno," je dodal generalni sekretar Nata, ki je obenem poudaril, da tovrstni incidenti lahko vodijo v zelo resne razmere.

Stoltenberg ni želel ugibati o motivih Moskve, je pa posvaril pred ponovitvami. Kot je poudaril, je turški zračni prostor hkrati Natov zračni prostor, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Moskva je v ponedeljek priznala, da je eno izmed njenih vojaških letal zaradi slabega vremena med napadi nad Sirijo za krajši čas vstopilo v turški zračni prostor. Poudarila je tudi, da so sprejeli ukrepe, da se to ne bi ponavljalo.

Nato je sicer ob turški meji s Sirijo namestil rakete patriot, s katerimi naj bi preprečili prelivanje sirskega konflikta čez meje zavezništva. A rakete naj bi kmalu umaknili, za zdaj pa ni jasno, ali jih bodo nadomestili.

Stoltenberg je v zvezi s tem dejal, da so rakete namestili v pomoč Turčiji pri zaščiti pred raketami iz Sirije. "Kar smo videli sedaj, pa je nekaj povsem drugega. Ves čas preučujemo varnostne razmere in odločitve bomo sprejeli v skladu s tem," je dejal.

"Sedaj smo v dialogu s Turčijo in drugimi zaveznicami o tem, kakšno navzočnost bomo imeli v prihodnjem letu," je dodal. Pri tem naj bi Nato po njegovih besedah razmišljal tudi o krepitvi pomorske navzočnosti na svojem južnem obrobju.

So pa ruska vojaška letala včeraj ponovno napadla cilje v Siriji, kjer naj bi po poročanju sirske televizije med drugim bombardirala tarče v in okoli sirskega mesta Palmira, kjer naj bi uničili tri skladišča orožja in 20 oklepnih vozil upornikov. A kot je povedal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov, ruska letala "v Siriji ne napadajo naseljenih območij, še posebej ne tamkajšnjih arhitekturnih spomenikov".

Palmira, nekdanje antično mesto, je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Islamski skrajneži so tam že uničili več artefaktov skoraj dva tisoč let stare kulturne dediščine.

Kot je včeraj objavil Sirski observatorij za človekove pravice, je bilo od ponedeljka v okoli 40 napadih ubitih 10 pripadnikov skupine Islamska država (IS).

Ruska letala so sicer včeraj napadla območje na severu Sirije v bližini Alepa ter mesto Raka, utrdbo IS. Očividci poročajo o novih napadih tudi iz province Idlib, ki je pod nadzorom različnih skupin sirskih upornikov, ki se spopadajo z IS.

Sirski uporniki so sicer vladnim silam, ki jim pomagajo ruska vojaška letala, včeraj zagrozili s porazom ob morebitni ofenzivi. "Režimu in njegovi ruski zaveznici sporočamo: Poraženi boste! Ne boste mogli osvoboditi niti metra dežele, ki so jo osvojili fronta Al Nusra in drugi uporniki," je dejal tiskovni predstavnik fronte Al Nusra, ki je povezana s teroristično mrežo Al Kaida. Sirski režim naj bi v provincah Hama in Idlib načrtoval večjo ofenzivo.