Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusi so politikom nemške AfD plačali let z zasebnim letalom

Deli na:
Rusi so politikom nemške AfD plačali let z zasebnim letalom

AfD pada podpora - Foto: arhiv

Ruski gostitelji so nemškim politikom iz vrst skrajno desničarske AfD lani plačali zasebno letalo, poroča časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung, ki kot vir navaja člana AfD, Marcusa Pretzlla in Juliana Flaka. Nekdanja vodja stranke Frauke Petry, ki je bila del delegacije v Rusiji, informacije, najem letala naj bi stal 25.000 evrov, ni komentirala.

Po pisanju FAZ gre za prvi znan primer podpore AfD iz Rusije v večjem znesku. Predsednik odbora nemškega parlamenta za zunanje zadeve Norbert Rötgen iz krščansko-demokratske CDU je zato že zahteval pojasnila od AfD. "Za katerega deželnega ali parlamentarnega poslanca bi Rusi plačali 25.000 evrov?" se je vprašal in dodal, da je nekdo Petryjevo očitno smatral za osebo, ki jo je vredno podpreti.

Omid Nouripour iz vrst nemških Zelenih je dodal, da Rusija podpira skrajno desnico po vsej Evropi. "A prvič je dokazana tudi povezava z AfD. To je usodno in zastrašujoče. S tem je AfD podaljšana roka Putina v nemškem parlamentu."


V času obiska v Rusiji AfD še ni bila v nemškem parlamentu, izidi na deželnih volitvah pa so napovedovali vstop v bundestag. Kot pišejo pri FAZ, je stranka izstopala s pozitivnim odnosom do Rusije, celo do ruske priključitve Krimskega polotoka. Rusi so novo silo na nemškem političnem parketu zato povabili v Moskvo, v skladu z uveljavljenostjo stranke in položajem v nemški politiki pa so AfD povabile lokalne oblasti v Moskvi.

Uradno so bili predstavniki AfD na obisku v Rusiji, da bi se visoki predstavniki deželnih vlad iz vrst AFD z ruskimi lokalnimi oblastmi dogovarjali o bodočem sodelovanju. Zadnji dan je sledilo nepričakovano vabilo ruske dume za pogovore in ker so imeli nemški politiki težave s terminom zaradi odhoda letala nazaj v Berlin, so jim ruski gostitelji plačali najem zasebnega letala.

Kot še navaja časnik, to ni bil edini polet, ki ga je uradna Moskva plačala AfD, ki je na ta način bila nagrajena za proruska stališča v Nemčiji in Evropi. V preteklosti naj bi se to zgodilo najmanj dvakrat.