nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusi in Turki spet prijatelji: ruska letala iz turške baze proti Islamski državi?

Deli na:
Rusi in Turki spet prijatelji: ruska letala iz turške baze proti Islamski državi?

Foto: Bobo

Turčija bi Rusiji lahko dovolila uporabo letalskega oporišča v Incirliku za boj proti Islamski državi, je danes obelodanil turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu. Turški premier Binali Yildirim je nato te načrte zanikal, že pred tem pa so tudi v Kremlju sporočili, da o tem ni v teku uradnih pogovorov.

Vodja turške diplomacije v pogovoru za televizijo TRT pojasnil, da je med petkovim srečanjem z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom v Sočiju razpravljal o skupnem boju proti terorizmu.

"Turčija je pripravljena na tako sodelovanje. Terorizem je naš skupni sovražnik. Mehanizem skupnega boja je pomemben za preprečevanje negativnih incidentov med stranmi, ki se borijo proti IS," je dejal po poročanju ruske tiskovne agencije TASS.

Premier Yildirim je zatem sporočil, da Ankara za zdaj nima načrtov za odpiranje Incirlika Rusiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Kremlju so dogovarjanje z Ankaro o tem vprašanju zavrnili že pred tem danes. Kot so navedli, za zdaj ni bilo uradnega dopisovanja ali izmenjave mnenj. "Za zdaj smo le vzeli na znanje izjave, ki smo jih prebrali v medijih," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Cavusoglu in Lavrov sta se v petek sešla na prvem srečanju, odkar sta Moskva in Ankara prejšnji teden začeli obnavljati stike med državama, ki so bili zamrznjeni od turške sestrelitve ruskega vojaška letala na meji s Sirijo novembra lani.

Državi sta v Siriji na nasprotnih bregovih, saj Rusija podpira režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, Turčija pa skupaj z zahodnimi državami terja njegov sestop z oblasti.

Ankara je doslej ZDA, Nemčiji, Veliki Britaniji ter Katarju in Savdski Arabiji dovolila uporabo oporišča Incirlik. To, da bi ga odprli tudi za rusko letalstvo, verjetno ne bi bilo pogodu turškim partnericam v Natu.

Turčija je sicer prejšnji teden spravni dogovor dosegla tudi z Izraelom, s katerim je imela odnose prekinjene od leta 2010, ko so izraelski komandosi posredovali na konvoju turških ladij s pomočjo za Gazo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes ob koncu ramazana korake, ki jih Turčija naredila v minulih dneh, orisal z besedami, da Ankara stavi na spravno zunanjo politiko. "Obojestranski koraki prejšnjega tedna dajejo upanje za prihodnost. Popravljamo napete odnose in premoščamo krize, ki so jih sprožile razmere v Siriji, terorizem in lažne napetosti," je izjavil Erdogan.