901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rupert Murdoch predaja vajeti 21st Century Fox svojemu sinu

Deli na:
Rupert Murdoch predaja vajeti 21st Century Fox svojemu sinu

Foto: Reuters

Ameriški mediji poročajo, da bo 84-letni ustanovitelj globalnega medijskega konglomerata 21st Century Fox Rupert Murdoch kmalu sestopil s položaja glavnega izvršnega direktorja in ga bo v skladu z načrtom o nasledstvu potrjenim marca lani predal svojemu sinu Jamesu.

Rupert Murdoch se ne bo umaknil iz podjetja, ampak bo ohranil pisarno v New Yorku, kjer bo obdržal naziv izvršnega predsednika ter bo kot neke vrste stric oziroma oče iz ozadja opravljal strateški nadzor nad podjetjem.

Mediji sicer ne poročajo, ali je ta supernadzor preventivni ukrep, da sin ne bi ponovil napake iz škandala v Veliki Britaniji, ko so novinarji raznih Foxovih medijev pod njegovim vodstvom nezakonito prisluškovali policiji in drugim v lovu za novicami.

James Murdoch je bil skupaj z očetom zaradi škandala zaslišan v britanskem parlamentu, nato pa se strateško umaknil iz Londona v New York. Murdochov medijski imperij ima sicer od leta 2013, ko se je razcepil, dva velika medijska konglomerata. To sta News Corp in 21st Century Fox. Starejši Murdoch je na čelu News Corp kot izvršni predsednik, čeprav ima podjetje glavnega izvršnega direktorja Roberta Thomsona.

Rupert Murdoch je imel v svojem življenju tri soproge ,s katerimi ima šest otrok. Nazadnje je bil s pol stoletja mlajšo Wendi Deng, s katero sta se poročila leta 1999 in ločila leta 2013. Visok položaj v konglomeratu ima tudi sin Lachlan Murdoch, ki ga vzgajajo za prevzem vodenja v Los Angelesu in se bo zato iz Avstralije preselil v ZDA.