oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rubio in Cruz na republikanskem soočenju skupaj nad Trumpa

Deli na:
Rubio in Cruz na republikanskem soočenju skupaj nad Trumpa

Foto: Getty Images

Marco Rubio in Ted Cruz sta se v četrtek na soočenju republikanskih predsedniških kandidatov v teksaškem Houstonu skupaj odločno spravila na vodilnega Donalda Trumpa, saj je bila to njuna verjetno zadnja priložnost, da zaustavita pohod newyorškega milijarderja do predsedniške nominacije stranke.

Trump je doslej zmagal v New Hampshiru, Južni Karolini in Nevadi ter osvojil drugo mesto v Iowi, pri čemer je s pridom izkoriščal to, da so se ostali protikandidati med seboj "tepli", da bi postali njegova alternativa, saj menijo, da ni pravi republikanec in da nima možnosti za zmago novembra na splošnih volitvah proti demokratki Hillary Clinton. Republikanci senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa še vedno ne jemljejo resno kot kandidata, ki lahko premaga Clintonovo.

Medtem ko so se republikanci dajali med seboj, se jim je Trump smejal in nizal zmage ter pridobival in ohranjal visoko prednost v anketah. Tokrat se je znašel v navzkrižnem ognju na odru, kjer je stal med teksaškim senatorjem Cruzom in floridskim senatorjem Rubiom, ki je bil še posebej oster in je uprizoril besedni dvoboj, kot ga v sodobni zgodovini televizijskih soočenj predsedniških kandidatov ZDA še ni bilo.

Razen nekdanjega guvernerja Floride Jeba Busha, ki je odstopil od tekme po slabem rezultatu v Južni Karolini, se doslej noben od republikanskih predsedniških kandidatov ni upal spopasti s Trumpom. Tokrat pa zavor ni bilo, čeprav je Trump vračal z isto mero in je po soočenju razigrano dejal, da je užival v spopadu, nasprotnikoma pa ni pripisal veliko možnosti za uspeh.

Na odru sta bila tudi guverner Ohia John Kasich in temnopolti zdravnik Ben Carson, ki sta se Trumpu zasmilila, saj zaradi spopada na ravni Rubio-Trump-Cruz skorajda nista prišla do besede. "Pravijo, da jamram in sedaj bom jamral," je dejal Carson, ko je končno prišel do besede in začel govoriti o vsem, kar ga dotlej voditelji televizij CNN in Telemundo še niso vprašali.

Za gledalce soočenja, med katerimi sta bila v dvorani celo nekdanji predsednik ZDA George Busha starejši s soprogo Barbaro, pa je bilo, kot da Carsona in Kasicha ni na odru. "A me bo kdo prosim napadel," je dejal Carson in izzval smeh prisotnih, ki so uživali v prepiru trojice. Kasicha je Trump enkrat napadel po guvernerjevi samohvali o ustvarjanju delovnih mest v Ohiu in dejal, da je to posledica razcveta naftne industrije.

Vse ostalo pa je bilo v znamenju Trumpa in senatorjev, ki sta ga napadla med drugim zaradi tega, ker je dejal, da bo pošten posrednik med Izraelom in Palestinci. Rubio je dejal, da ne bo pošten in da bo povsem na strani Izraela, Cruz pa bo veleposlaništvo ZDA preselil v Jeruzalem.

Cruz je zatrdil, da Trump novembra ne bo premagal Clintonove, Trump pa mu je odvrnil, da ima on še manj možnosti ter mu zabrusil, da ga je lahko sram, ker ga ne podpira nihče od senatnih kolegov. Cruz se s pomanjkanjem podpore kolegov v Washingtonu hvali in zagotavlja, da ne bo sklepal poslov v škodo konservativnih načel, Trumpa pa je spomnil, da je leta 2004 napisal ček demokratskemu kandidatu Johnu Kerryju za kampanjo proti Georgu Bushu mlajšemu.

Trump ga je znova označil za lažnivca, Cruz pa je odvrnil, da je lažnivec Trump. Še bolj oster pa je bil 44-letni Rubio, ki v anketah Floride krepko zaostaja za Trumpom. Newyorškemu milijarderju je očital, da govori le to, da so vsi neumni, da bo Ameriko naredil veliko, da bodo zmagovali in da zmaguje v anketah. Očital mu je, da proizvaja oblačila v Mehiki in na Kitajskem, torej v državah, ki ju nenehno kritizira med kampanjo, Trump pa je odvrnil, da Rubio nima pojma o poslih.

"Ne vem niti, kako spraviti podjetja v bankrot," je ustrelil Rubio nazaj in med drugim opozoril, da je Trump plačal milijon dolarjev kazni zaradi najemanja nezakonitih priseljencev. Sicer ne mehiških ampak menda poljskih. Trump mu je odbrusil, da je edini kandidat, ki je kdaj v življenju koga najel za delo. Rubia je med in po soočenju obtoževal, da se nenehno znoji in duši, zaradi česar ni primeren za predsednika.

Newyorčan se je zameril latinskoameriškim volivcem, ko je mehiške priseljence označil za kriminalce, vendar pa je na soočenju zatrdil, da ga imajo ti volivci radi, ker jim bo zagotovil delovna mesta. Zato ne verjame anketam, ki mu napovedujejo hud poraz med temi volivci. Rubia je kritiziral, da je prodal svojo nepremičnino za velik dobiček lobistu, ki je zato dobil zakonodajno uslugo, Rubio pa je povedal, da bi Trump danes na Manhattnu prodajal ure, če ne bi nasledil 200 milijonov dolarjev.

Rubio je opozoril tudi na propadlo Trumpovo univerzo, ki je od naivnih Američanov potegnila 36.000 dolarjev za šolanje o nepremičninah, v zameno pa so dobili kartonsko podobo Trumpa in kup neumnosti. Milijarderja so napadli tudi zato, ker še ni objavil svojih davčnih napovedi. Nekdanji predsedniški kandidat republikancev Mitt Romney je pred dnevi trdil, da se tam skriva bomba, ki bo sesula Trumpovo kampanjo.

Trump je najprej povedal, da je Romney bedak, potem pa tarnal, da ga zvezna davkarija nenehno preverja zadnjih 12 let in da ga preverja tudi sedaj. Zato podatkov ne more objaviti. Po soočenju pa je za CNN dejal, da ga davkarija preganja zaradi njegove krščanske vere.

Ne glede na napade, da ni pravi konservativec, je Trump, ki meni, da ima dovolj udobno prednost, ponovil, da organizacija Načrtovano starševstvo opravlja dobro delo in je doslej pomagala pri zdravljenju milijonov žensk. Omenjena organizacija ženskam med drugim pomaga tudi pri splavu in je trn v peti republikancev.

Republikanski kandidati bodo v soboto morda spremljali demokratske strankarske volitve v Južni Karolini, sicer pa se bodo posvetili kampanjam v 12 zveznih državah, kjer bodo 1. marca strankarske volitve in zborovanja. Ankete Trumpu napovedujejo gladke zmage v vseh zveznih državah razen v Teksasu, kjer vodi domačin Cruz.

Republikanci si bodo prihodnji torek porazdelili 595 delegatskih glasov za konvencijo julija v Clevelandu, za nominacijo stranke pa jih je potrebno osvojiti 1237. Trump jih je doslej nabral 82, Cruz 17, Rubio 16, Kasich šest in Carson štiri. Trump je nazadnje gladko zmagal v Nevadi v torek, kjer je dobil 46 odstotkov glasov republikanskih udeležencev strankarskih zborovanj pred Rubiom (24 odstotkov), Cruzom (21), Carsonom (pet) in Kasichem (štiri).