900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Romuni na referendumu odločajo o usodi predsednika Basescuja

Deli na:
Romuni na referendumu odločajo o usodi predsednika Basescuja

Foto: Reuters

V Romuniji bo danes potekal najspornejši referendum od padca komunizma leta 1989. Volivci bodo odločali, ali naj donedavni predsednik države Traian Basescu po odstavitvi znova zasede ta položaj ali ga dokončno izgubi. Po ocenah komentatorjev sta bolj kot usoda Basescuja na kocki usoda demokracije v Romuniji in ugled države v Evropi.

Odstavitev Basescuja je parlament na predlog vladajoče levosredinske koalicije USL, ki je predsedniku očitala hude kršitve ustave, izglasoval 6. julija. V skladu z ustavo bodo zadnjo besedo o tem danes imeli volivci. Ti sodeč po javnomnenjskih raziskavah odstavitev večinsko podpirajo.

A da bi bil referendum veljaven, se ga mora udeležiti vsaj 50-odstotkov volivcev, kar pa bo težko doseči - kljub nekaterim spornim ukrepom vlade, kot so podaljšanje odprtja volišč za štiri ure ter dodatna volišča v tujini in na turistov polni obali Črnega morja. Volivci bodo tako glasove lahko oddali od 7. pa vse do 23. ure po lokalnem času. Romunski državljani na območju Slovenije lahko svoj glas oddajo na romunskem veleposlaništvu v Ljubljani.

Basescujev desnosredinski tabor poziva k bojkotu referenduma in vladi očita volilno prevaro.



Vladajoča koalicija je od prevzema oblasti pred tremi meseci sprejela vrsto spornih ukrepov, katerih cilj je bil doseči odstavitev Basescuja ter omejiti neodvisnost sodstva.

Politična kadrovanja so bila sicer v Romuniji tudi pred tem precej običajna praksa, a bliskovita ofenziva USL je bila nenavadna celo za to državo in je porušila sistem nadzora med tremi vejami oblasti, ki je temelj pravne države.

Oglasila se je celo EU in dosegla umik nekaterih najbolj spornih ukrepov, kot so bile omejitve pristojnosti ustavnega sodišča in spremembe referendumskega zakona, ki bi šle to nedeljo očitno v škodo predsedniku države.