adventure-1807524_1920 Dobra karma

Tarot napoved: usodi ne boste mogli ubežati, zato...

donald-trump, melania-trump Svet24.si

VIDEO: Ob Donaldu mračna Melania. Ob tem, kar je ...

matej lahovnik-pl Reporter.si

Poglejte, koliko so davkoplačevalce stali ...

prometna nesreča, btc, tovornjak, kolesarka Svet24.si

FOTO: Huda prometna nesreča v ljubljanskem ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Ere Petra Vriska je konec

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

franko bajc Njena.si

Franko, kot ga še niste videli

Svet

Romuni na referendumu odločajo o usodi predsednika Basescuja

Deli na:
Romuni na referendumu odločajo o usodi predsednika Basescuja

Foto: Reuters

V Romuniji bo danes potekal najspornejši referendum od padca komunizma leta 1989. Volivci bodo odločali, ali naj donedavni predsednik države Traian Basescu po odstavitvi znova zasede ta položaj ali ga dokončno izgubi. Po ocenah komentatorjev sta bolj kot usoda Basescuja na kocki usoda demokracije v Romuniji in ugled države v Evropi.

Odstavitev Basescuja je parlament na predlog vladajoče levosredinske koalicije USL, ki je predsedniku očitala hude kršitve ustave, izglasoval 6. julija. V skladu z ustavo bodo zadnjo besedo o tem danes imeli volivci. Ti sodeč po javnomnenjskih raziskavah odstavitev večinsko podpirajo.

A da bi bil referendum veljaven, se ga mora udeležiti vsaj 50-odstotkov volivcev, kar pa bo težko doseči - kljub nekaterim spornim ukrepom vlade, kot so podaljšanje odprtja volišč za štiri ure ter dodatna volišča v tujini in na turistov polni obali Črnega morja. Volivci bodo tako glasove lahko oddali od 7. pa vse do 23. ure po lokalnem času. Romunski državljani na območju Slovenije lahko svoj glas oddajo na romunskem veleposlaništvu v Ljubljani.

Basescujev desnosredinski tabor poziva k bojkotu referenduma in vladi očita volilno prevaro.Vladajoča koalicija je od prevzema oblasti pred tremi meseci sprejela vrsto spornih ukrepov, katerih cilj je bil doseči odstavitev Basescuja ter omejiti neodvisnost sodstva.

Politična kadrovanja so bila sicer v Romuniji tudi pred tem precej običajna praksa, a bliskovita ofenziva USL je bila nenavadna celo za to državo in je porušila sistem nadzora med tremi vejami oblasti, ki je temelj pravne države.

Oglasila se je celo EU in dosegla umik nekaterih najbolj spornih ukrepov, kot so bile omejitve pristojnosti ustavnega sodišča in spremembe referendumskega zakona, ki bi šle to nedeljo očitno v škodo predsedniku države.

loading...
Loading...