mojca mavec Dobra karma

'Po slovenskih merilih sem nemogoča,' pravi ...

Dakota Johnson Svet24.si

FOTO: Ob mednarodnem dnevu ženskega orgazma z ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

sezonski-delavci, kmetijstvo Svet24.si

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Svet

Napoved: Ciper čakajo leta trpljenja

Deli na:
Napoved: Ciper čakajo leta trpljenja

Foto: Reuters

Analitiki po doseženem dogovoru o pomoči Cipru ne kažejo pretiranega optimizma. Tej otoški državi in njenemu gospodarstvu napovedujejo leta trpljenja, po njihovem mnenju pa je - kljub dogovoru o pomoči - negotova tudi usoda države v območju evra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Strokovnjaki ocenjujejo, da bi do pomanjkanja hrane in zdravil lahko prišlo že v prihodnjih mesecih, saj podjetja pesti pomanjkanje denarja. Državo nato čakata (najmanj) dve leti globoke recesije z naraščajočo brezposelnostjo in le malo upanja na dolgoročno okrevanje.

Investitorji iz Rusije in drugih držav se bodo njenega finančnega sektorja verjetno izogibali. Ekonomistka Fiona Mullen, strokovnjakinja za Ciper, je dejala, da je dogovor o pomoči preprečil takojšen izstop Cipra iz območja evra, da pa se večina Ciprčanov sprašuje, ali povezave ne bi bilo bolje vendarle zapustiti takoj.

"Ciprčanom se zdi, da jih je prevaralo veliko držav. Mislim, da bodo posledice dolgoročne," je povedala Mullenova. Pričakuje, da bodo omejitve dvigov denarja z bank trajale še nekaj tednov. "To pomeni, da bodo imela podjetja težave pri izplačilu plač, kupovanju blaga ...," je dejala strokovnjakinja. Prepričana je, da o posledicah dogovora niso dobro razmislili.

Nekdanji guverner ciprske centralne banke Afxentis Afxentiou je prepričan, da bodo Ciprčani posledice občutili desetletje. "Ciper je utrpel velik udarec. Naš življenjski standard se bo občutno poslabšal. Čeprav se bo gospodarstvo morda pobralo v dveh do treh letih, bo naš življenjski standard za to potreboval najmanj desetletje," je prepričan.Okrevanje gospodarstva bo sicer težavno, saj je finančni sektor, na katerem je slonelo gospodarstvo, močno prizadet. Ekonomist Neil MacKinnon je pojasnil, da bo zaradi zmanjšanja obsega finančnega sektorja veliko ljudi izgubilo delovna mesta, bančni sistem bo omejen, kar bo imelo hude posledice za gospodarstvo. Tudi on dvomi v obstoj Cipra v območju evra.

Finančni ministri držav v območju evra so v zgodnjih jutranjih urah na izrednem zasedanju v Bruslju potrdili dogovor Cipra in trojke - Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada - o programu do desetih milijard evrov pomoči tej evrski državi. Dogovor med drugim po novem predvideva, da bodo zavarovane vse denarne vloge do 100.000 evrov.

Veliki varčevalci v največji ciprski banki Bank of Cyprus, ki imajo denarne vloge nad 100.000 evri, pa bodo medtem zaradi enkratne dajatve ob okoli 30 odstotkov.

Drugo največjo ciprsko banko Laiki bodo zaprli, njeni nezavarovani depoziti nad 100.000 evri bodo zamrznjeni, v okviru konverzije depozitov za lastniški delež pa se jih bo porabilo za poravnavo dolgov Laikie in dokapitalizacijo Bank of Cyprus.

Loading...