favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ribiški spor Londona in Pariza z novimi razsežnostmi

Deli na:
Ribiški spor Londona in Pariza z novimi razsežnostmi

Francoske ribiške ladje v pristanišču Saint Helier na otoku Jersey. - Foto: Profimedia

Med Londonom in Parizom je danes prišlo do zaostrovanja spora o ribolovnih pravicah po brexitu zaradi omejevanja pravice francoskim ribičem do ribolova blizu otoka Jersey v Rokavskem prelivu. Državi sta na območje poslali ladje mornarice oziroma obalne straže.

Napetosti so se zaostrile, ko se je na protestu v glavnem pristanišču Saint Helier na otoku Jersey, ki leži blizu francoske obale, danes zjutraj zbralo okoli 50 do 70 francoskih ribiških ladij. Britanski premier Boris Johnson je na območje poslal dve ladji britanske mornarice "za nadzor razmer", Francija pa v odgovor v bližnje francoske vode dva čolna obalne straže, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju britanskega BBC se z ribiči že pogovarjajo predstavniki otoških oblasti.

Francoski državni sekretar za evropske zadeve Clement Beaune je za AFP dejal, da se ne bodo dovolili ustrahovati.

Otok Jersey, največji v Rokavskem prelivu, sicer ni del Združenega kraljestva, ampak je samostojno območje, ki pa mu London zagotavlja obrambo in sodi pod britansko krono. Ni niti del EU. Leži okoli 22 kilometrov od severne francoske obale, območje pa je bogato z ribami, kjer je bil doslej francoskim ribičem dovoljen ribolov.

Po izstopu Velike Britanije iz EU se francoski ribiči pritožujejo zaradi novih pogojev za pridobitev ribolovnega dovoljenja, ki so jih uvedle oblasti Jerseyja in s katerimi jih po njihovem mnenju namerno ovirajo. Tudi drugi francoski lastniki ladij se pritožujejo zaradi zamud v postopkih pridobivanja dovoljenj za dostop do britanskih voda na splošno.


Francoska ministrica za pomorske zadeve Annick Girardin je v torek zaostrila napetosti z opozorilom, da bi lahko Francija kot povračilni ukrep Jerseyju prekinila dobavo elektrike. Britanska vlada je grožnjo obsodila kot nesprejemljivo.

Beaune obtožuje London, da ne uresničuje sporazuma o brexitu, ki velja od 1. januarja in ki francoskim ribičem in drugim ribičem iz EU zagotavlja pravico do ribolova v britanskih vodah po pridobitvi dovoljenja pri britanskih oblasteh. Beaune je za AFP poudaril, da ne želijo napetosti, ampak hitro in popolno uresničevanje sporazuma ter da si za to stalno prizadevajo z Evropsko komisijo in britanskimi oblastmi.

Tudi Evropska komisija je danes London obtožila, da ne spoštuje trgovinskega dela sporazuma o brexitu. Pojasnili so, da so jih 30. aprila opozorili, da so britanske oblasti od 1. maja odobrile 41 ribolovnih dovoljenj za ladje iz EU v ozemeljskih vodah Jerseyja z določenimi pogoji. S temi pogoji bi morali v skladu s sporazumom ribiče seznaniti veliko prej, je dodal tiskovni predstavnik komisije. Spomnil je, da so London seznanili, da ne spoštuje dogovora. Novih pogojev London tako ne sme uveljavljati, dokler jih ne bo utemeljil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V skladu s sporazumom se bodo evropski ribiči morali postopoma do poletja 2026 odpovedati 25 odstotkom trenutnih kvot za ribolov v britanskih vodah. Po izteku tega prehodnega obdobja bodo morali vse kvote vrniti Združenemu kraljestvu, London in Bruselj pa bosta sklepala letne dogovore glede kvot za evropske ribiče v britanskih vodah.

Združeno kraljestvo je v skladu z odločitvijo, sprejeto na referendumu leta 2016, EU uradno zapustilo 31. januarja lani - po 47 letih članstva ter kot prva in edina članica doslej. Brexitu je sledilo 11-mesečno prehodno obdobje, v katerem sta strani dosegli sporazum o trgovini in sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom. Sporazum obsega prosto in pravično trgovino, ekonomsko in socialno partnerstvo, varnost državljanov ter upravljanje sporazuma. Začasno je veljal že od 1. januarja, od sobote pa tudi trajno.