zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Republikanci na predzadnjem predsedniškem soočenju vljudni drug do drugega

Deli na:
Republikanci na predzadnjem predsedniškem soočenju vljudni drug do drugega

Foto: Getty Images

Predzadnje televizijsko soočenje republikanskih predsedniških kandidatov v Miamiju je bilo najbolj umirjeno in vljudno doslej, newyorški milijarder Donald Trump pa je bil nenavadno najmanj napadalen do kolegov na odru nekaj ur potem, ko je predsednik ZDA Barack Obama republikansko kampanjo označil za cirkus.

Republikance po 12 soočenjih čaka le še eno, in sicer 21. marca v Salt Lake Cityju, kjer bosta morda ostala le še dva kandidata. Poleg Trumpa še zvezni senator iz Teksasa Ted Cruz, saj morata zvezni senator iz Floride Marco Rubio in guverner Ohia John Kasich v torek, 15. marca, zmagati na strankarskih volitvah vsak v svoji državi, sicer ostaneta brez upanja na uspeh. Ankete jima uspeha ne napovedujejo.

Navdušenje strankarske elite nad Rubiom počasi izginja in edina alternativa Trumpu postaja Cruz, ki ga je pred dnevi podprla nekdanja protikandidatka Carly Fiorina, v četrtek pa je dobil prvo javno podporo katerega od senatnih kolegov, ki ga ne marajo skoraj tako kot Trumpa. Podprl ga je kolega Mike Lee iz Utaha. Trump pa danes računa na podporo nekdanjega protikandidata temnopoltega zdravnika Bena Carsona.

Trump je ugotovil, da napadalnost proti republikanskim kolegom ni več potrebna in se je že obnašal kot zmagovalec, ko je strankarsko elito pozval, naj ga podpre, ker v stranko privablja milijone novih volivcev in zagotavlja zmago proti demokratu, kdorkoli že bo izbran. Zagotovil je, da bodo skupaj že nekako našli odgovore in rešitve.

Newyorški milijarder je kljub kritikam vztrajal pri trditvi, da vsi muslimani sovražijo zahod, Rubio pa ga je skušal spomniti, da so na vojaškem pokopališču Arlington pokopani tudi vojaki muslimanske vere, in dejal, da je potrebno sodelovati z zmernimi muslimani, ki niso radikalni. "Vem, da se ljudem zdi privlačno to, kar govori Donald, vendar pa predsednik ne more povedati vsega, kar mu pride na misel, ker ima to posledice po svetu," je dejal Rubio.

"Ne moreš le kričati, da je Kitajska slaba, da so muslimani slabi. Trumpove rešitve ne delujejo," je dejal Cruz in skušal Trumpu naprtiti podporo jedrskemu dogovoru z Iranom. Trump začuda ni udaril nazaj, ampak je prijazno povedal, da bi Cruz, če bi pozorno poslušal, lahko ugotovil, da imata podobno mnenje glede tega. "Neverjetno, kako vljudno je danes," je med soočenjem povedal Trump.

Potomec priseljencev iz Hrvaške Kasich je zagovarjal urejeno priseljevanje in dejal, da bi morda danes kandidiral za predsednika Hrvaške, če ne bi bilo priseljevanja v ZDA. Vendar pa je zatrdil, da tako kot ljudje zvečer zaklepajo vrata svojih hiš, mora država zakleniti svoje meje z urejeno imigracijo.

Rubio je nasprotoval otoplitvi odnosov med Kubo in ZDA, dokler Kuba ne spremeni vodstva, Trump pa je dejal, da je bilo 50 let dosedanje politike dovolj in jo je potrebno spremeniti. V primeru izvolitve republikanca je jasno, da bodo prizadevanja proti podnebnim spremembam doživela udarec. "Podnebje se je vedno spreminjalo in z zakoni v Washingtonu vremena ne bomo spremenili," je dejal Rubio in nihče mu ni ugovarjal.

Kasich je ruskega predsednika Vladimirja Putina pozval, naj se izjasni, ali je na strani ZDA, ker če ni, potem je proti njim. Trump pa ga je ponovno hvalil kot veliko močnejšega voditelja od ameriških, ampak dodal, da to ne pomeni, da mu izraža podporo.

Pred soočenjem je Obama na novinarski konferenci s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem to, kar se dogaja z republikanci, označil za cirkus. Zatrdil je, da Rubio in Cruz nista nič boljša od Trumpa, ki ga stranka ne more obvladati. Najbolj noro se mu zdi, da ga sedaj nekateri republikanci začenjajo kriviti, ker jim stranka razpada.

Obama je dejal, da so si Trumpa sami skuhali s tem, ko so zadnjih sedem let volivcem govorili, da je treba nasprotovati vsemu, kar predlaga, da je sodelovanje izdaja, da je treba vse ali nič in da se delimo na naše in njihove. Obama pravi, da je tak odnos rodil Trumpa, ki jim sedaj prevzema stranko. To počne z velikim popustom, saj je doslej za kampanjo porabil le 30 milijonov dolarjev.

Od tega je od ljudi do konca januarja zbral 7,5 milijona, sam sebi pa je posodil 17,5 milijona dolarjev. Njegov volilni štab zatrjuje, da tega denarja ne bo nikoli skušal dobiti nazaj od donatorjev. Trump se za razliko od ostalih kandidatov ne hvali z donacijami in trdi, da se sam financira in zaradi tega ne bo nikomur nič dolžan. To pa je tisto, kar najbolj skrbi strankarsko elito.

Trump je doslej na volitvah in strankarskih zborovanjih zbral 458 delegatov za strankarsko konvencijo julija v Clevelandu. Cruz jih ima 359, Rubio 151 in Kasich 54. Za zmago in osvojitev nominacije jih je potrebno zbrati 1237. V torek bodo na volitvah v Illinoisu, Severni Karolini, Missouriju, Floridi, Ohiu in Severnih Marianih razdelili 367 delegatov.