sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Renzi Italijanom obljublja "davčno revolucijo"

Deli na:
Renzi Italijanom obljublja "davčno revolucijo"

Foto: Reuters

Italijanski premier Matteo Renzi je Italijanom včeraj obljubil "davčno revolucijo". Že s prihodnjim letom naj bi bili davki nižji, od leta 2018 pa premier obljublja celo "zmanjšanje davčnega pritiska brez primere v zgodovini italijanske republike". Italijane je tudi pozval k strpnosti do migrantov ter obljubil uzakonitev istospolnih partnerstev.

To je Renzi obljubil v govoru na včerajšnjem kongresu svoje Demokratske stranke (PD) v Milanu. "Dokazali bomo, da nismo stranka davkov," je poudaril.

Prvi korak naj bi bila odprava davka na rezidenčno nepremičnino, ki je med Italijani še posebej nepriljubljen, saj ima več kot 70 odstotkov italijanskih družin v lasti vsaj stanovanje oziroma hišo, v kateri živi. Leta 2017 naj bi se nato zmanjšali davki za podjetja in dajatve, ki jih pobirajo dežele, leta 2018 pa še davki na dohodke, tudi pokojnine, poročata avstrijska tiskovna agencija APA in nemška dpa.

Kot je nadaljeval premier, ki mu ankete po prvotnem navdušenju že nekaj časa ne kažejo najbolje, bo vlada delala v prvi vrsti za trden zagon gospodarstva. V Italijo se po letih krize vrača gospodarska rast, je še ocenil in dodal, da je to zasluga reform, ki jih je izvedla njegova vlada - med drugim decembra sprejete reforme trga dela.

Obenem si bo vlada po besedah premierja prizadevala za zmanjšanje zadolženosti države - ta je maja letos dosegla rekordnih 2218,2 milijarde evrov in je samo letos porasla za več kot 80 milijard evrov, piše APA - in privabljanju tujih investicij.

Dotaknil se je tudi problema migracij, ki je v Italiji posebej pereč, saj je ta najbolj na udaru migrantov, ki prihajajo v Evropo s severa Afrike preko Sredozemskega morja.

Potem ko so v Rimu in Benetkah izbruhnili nasilni protesti nasprotnikov priseljevanja in neofašistov, je Renzi Italijane včeraj pozval k strpnosti. "Prosim vas, ostanimo ljudje," je dejal.

Med drugim je spomnil na tragično zgodbo Sirca Džalala Hasuna, ki te dni odmeva po Italiji. Potem ko je na prenapolnjenem čolnu v četrtek prispel na Sicilijo, je namreč pristojnim organom povedal, da je njegova desetletna hčerka na poti čez morje umrla, saj je imela diabetes, trgovci z ljudmi pa so njena zdravila skupaj z ostalo prtljago vrgli v morje.

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa je italijanska policija v povezavi s tem aretirala tri osebe, ki so vozile ladjo z migranti. Trojica je iz Egipta in je obtožena pomoči pri nezakonitemu priseljevanju, ne pa tudi umora, saj naj bi zdravila zavrgli ne oni, ampak njihovi sodelavci v Egiptu.

Renzi je še obljubil, da bo parlament še letos potrdil zakonodajo o priznavanju istospolnih zvez. Ta že močno zamuja, zaradi česar se je nek državni sekretar iz vrst PD celo odločil za gladovno stavko. Italija je še edina zahodnoevropska država, kjer istospolna partnerstva niso zakonsko priznana.