908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

Jaka Bijol Ekipa24.si

Ooooo Jaka Bijol ... Morda bo tale napev grmel s ...

brajde1 Njena.si

Ozadje istrske pesmi Brajde, ki je prevzela ...

roglic Ekipa24.si

Roglič z zlomljenim vretencem, iz Nemčije pa ...

Svet

Rekordni loterijski dobitek najmanj trem Američanom

Deli na:

Američani so v petek z nestrpnostjo pričakovali žrebanje številk za loterijsko igro Mega milijoni, v kateri je vrednost glavnega dobitka znašala približno 650 milijonov dolarjev. Navdušenje je, kot kaže, prevzelo najmanj tri Američane, ki so zmagovalno kombinacijo 2, 4, 23, 38, 46 in dodatno 23 vplačali v državah Maryland, Illinois in Kansas.

Po poročanju ameriških medijev so bili lističi vplačani v okrožju Baltimore v državi Maryland, v mestecu Red Bud v Illinoisu, sreča pa je nekoga doletela tudi na severovzhodu zvezne države Kansas, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vsak zmagovalni listič je po pričakovanjih vreden najmanj 213 milijonov dolarjev pred odtegljajem davkov.

ZDA je v minulih dneh zajela prava loterijska mrzlica za rekordnim dobitkom. V prizadevanjih, da bi zadeli zmagovalno kombinacijo številk, so Američani po poročanju ameriške tiskovne agencije AP vplačali skoraj 1,5 milijarde dolarjev.

V omenjeni igri je sodelovalo kar 42 zveznih držav, prestolnica Washington ter Ameriški deviški otoki. Čeprav so bile možnosti za prvi dobitek 175 milijonov proti ena, so ljudje kot ponoreli kupovali srečo za en dolar.

Res pa je, da je številka o dobitku zavajajoča. Kar 35 odstotkov od vsote namreč poberejo zvezne države za polnjenje svojih proračunov. 15 odstotkov gre za stroške loterije, zvezna vlada na preostanek doda 25 odstotkov davka, posamezne zvezne države pa potem še nekaj odstotkov svojega davka.

Če se bo posamezni zmagovalec odločil, da pobere ves denar naenkrat, mu bodo spet odbili določen delež. Celoten preostanek zneska lahko prejme le, če se odloči, da bo dobival denar v 26 letnih obrokih.

Dosedanji rekordni dobitek igre Mega milijoni je bil leta 2007, ko sta si nominalni glavni dobitek 390 milijonov dolarjev razdelila srečnika iz Georgie in New Jerseyja.