zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rehabilitiran Draža Mihailović

Deli na:
Rehabilitiran Draža Mihailović

Foto: Wikimedia

Višje sodišče v Beogradu je danes ugodilo zahtevi za rehabilitacijo poveljnika srbskih četnikov med drugo svetovno vojno Draže Mihailovića, poročajo srbski mediji. S tem je izničilo smrtno obsodbo Mihailovića iz leta 1946 in mu vrnilo državljanske pravice.

Kot je odločitev o rehabilitaciji danes pojasnilo sodišče v Beogradu, je bil Mihailović obsojen v nezakonitem procesu iz političnih in ideoloških razlogov ter ni imel možnosti pritožbe. Predsedujoči sodnemu svetu Aleksandar Trešnjev je ob tem poudaril, da je šlo za "sojenje režimu kraljevine Jugoslavije".

Pojasnil je še, da sodišče ni odločalo o tem, ali je bil Draža Mihailović vojni zločinec temveč izključno o tem, ali je imel pravično sojenje, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Pred sodiščem so se ob današnji odločitvi zbrali tako številni privrženci Ravnogorskega gibanja kot tudi nasprotniki rehabilitacije Mihailovića.

Zahtevo za rehabilitacijo so leta 2006 vložili Mihailovićev vnuk Vojislav, profesorja z beograjske pravne fakultete Smilja Avramov in Kosta Čavoški ter več združenj, tudi Združenje političnih zapornikov in žrtev komunističnega režima. Zahtevali so izničenje sodbe jugoslovanskega sodišča s 15. julija 1946. Mihailović je bil tedaj obsojen na smrt s streljanjem zaradi sodelovanja z okupatorjem in vojnih zločinov ter še istega leta ubit.

Postopek rehabilitacije se je začel septembra 2010, odtlej pa je sodišče zaslišalo več deset prič in zgodovinarjev, preposlušalo zvočne posnetke sojenja in zbralo obsežno dokumentacijo.

Mihailović je leta 1941 kot prvi v tedanji okupirani Jugoslaviji iz vrst kralju zvestih vojakov organiziral odpor proti nacistom, kasneje pa je prestopil na drugo stran in se skupaj z Nemci boril proti partizanom.

Po vojni je bil obsojen kolaboracije z nacisti in vojnih zločinov proti lastnemu narodu. Toda za mnoge v Srbiji je Mihajlović borec za Srbe in žrtev komunistične represije.