vesolje Dobra karma

Tedenska astrološka napoved: ne podlezite ...

naya-rivera, avtomobil, izginotje Svet24.si

Med iskalno akcijo za pogrešano igralko naleteli ...

UV-plenkovic jansa-ziga zivulovic jr-bobo Reporter.si

Zmagovita lekcija iz Zagreba: kaj se lahko Janez ...

aleš hojs, janez janša, igor bavčar Svet24.si

Pravljica iz kraljestva Trstenjakove o ...

furs, davčna-utaja, kotnikova-5 Necenzurirano

Davčni utajevalci na Počivalškovem pragu

Zoran Janković Odkrito.si

Je Zoran Janković resno bolan?

Luka Basi Njena.si

Žalostna nedelja Luke Basija

Svet

Raziskava: HDZ ujela SDP; Milanović z najnižjo podporo doslej

Deli na:
Raziskava: HDZ ujela SDP; Milanović z najnižjo podporo doslej

Foto: Reuters

Prednost hrvaških socialdemokratov SDP pred HDZ se je maja znižala na raven statistične napake, je pokazala majska raziskava agencije Ipsos Puls, ki jo je v ponedeljek objavila Nova TV. Crobarometer je še pokazal, da imata premier Zoran Milanović in njegova levosredinska vlada najnižjo podporo volivcev od prihoda na oblast decembra 2011.

Čeprav je SDP rahlo izboljšala rekordno nizek aprilski rezultat in je imela maja 23,8-odstotno podporo, se je HDZ povzpela za 2,5 točke in z 21,5 odstotka podpore diha za vrat socialdemokratom, je pokazala raziskava, ki so jo izvedli med 1000 polnoletnimi državljani.

To je eden najslabših rezultatov SDP od pomladi 2007, HDZ pa je zabeležila drugo najvišjo podporo, potem ko je Tomislav Karamarko maja lani prevzel vodenje največje opozicijske stranke.

Tudi ta mesec so tretji po priljubljenosti Hrvaški laburisti-Stranka dela (HL), ki imajo dobrih 13 odstotkov podpore. Ostale stranke na morebitnih parlamentarnih volitvah ne bi presegle petodstotnega volilnega praga.


Medtem ko je Karamarko še vedno najmanj priljubljeni politik, Milanović izgublja zaupanje in ga pozitivno ocenjuje le 34 odstotkov anketirancev, toliko kot predsednico desničarske Hrvaške stranke prava Ante Starčević (HSP AS) Ružo Tomašić.

Vladno politiko podpira slaba četrtina vprašanih, kar je najmanj od decembra 2011, dobrih 71 odstotkov volivcev pa ni zadovoljnih s smerjo, v katero levosredinska vlada pelje Hrvaško, je še pokazala raziskava.

Vsi vodilnih politiki so ta mesec izgubili priljubljenost. Predsednik države Ivo Josipović sicer še vedno uživa podporo skoraj treh četrtin državljanov.

Kar 88 odstotkov državljanov je bilo maja zaskrbljenih zaradi brezposelnosti, dobrih 62 odstotkov pa zaradi gospodarstva in gospodarskih razmer. Slaba polovica kot največji problem vidi revščino, nekaj manj pa življenjski standard in korupcijo na vseh ravneh.

Loading...