dakota johnson Dobra karma

Ganljivo priznanje slavne igralke: na terapijah ...

Anika Horvat 2021 - foto Jan Koštric (1) Svet24.si

Anika Horvat sporoča, da je srečna

cigler kralj Reporter.si

Zdaj še minister za delo Janez Cigler Kralj (NSi)...

bruslej, policijska ura Svet24.si

Absurd: V petek bo zanje veljala policijska ura ...

DOG342X7R5156 Necenzurirano

Kako je Janša uredil cepivo za zdravnika blizu ...

nikolai-shinkarenko Odkrito.si

Zdravnik se je zažgal, ker je okužil družino

sanjski moški-nove tekmovalke Njena.si

Razkrili nove tekmovalke šova Sanjski moški

Svet

Piškavi zobje (in zadah): slaba ustna higiena olimpijskih športnikov

Deli na:
Piškavi zobje (in zadah): slaba ustna higiena olimpijskih športnikov

Številni vrhunski športniki, ki so nastopili na lanskih olimpijskih igrah v Londonu, so imeli piškave zobe, je pokazala raziskava, katere rezultate so na univerzi University College London razkrili včeraj. Njihova ustna higiena je bila na zelo slabi ravni, takšni, ki jo pripisujejo prebivalcem najrevnejših področij na Zemlji, je pokazala raziskava.

Raziskovalci so pregledali zobe in dlesni 302 olimpijcev, ki so obiskali zobozdravstveno ordinacijo v olimpijski vasi v Londonu. Nastopali so v 25 različnih športih; približno tretjina je bila atletov, 14 odstotkov boksarjev, 11 odstotkov hokejistov na travi, 8 odstotkov vseh pregledanih pa je bilo plavalcev. Večinoma je šlo za Afričane, Američane in Evropejce.

Raziskovalci so ugotovili, da je imela več kot polovica vseh pregledanih olimpijcev piškave zobe oziroma karies; v 41 odstotkih primerov se zoba ni več dalo popraviti. Več kot tri četrtine olimpijcev, ki so sodelovali v raziskavi, je imelo začetni stadij bolezni dlesni, 15 odstotkov pa periodontitis oziroma bakterijsko vnetje podpornih tkiv zobovja.


Skoraj polovica olimpijcev zobozdravnika ni obiskala že vsaj leto dni, dvanajstina vseh pa še nikoli v življenju ni bila pri zobozdravniku. "Ustna higiena je izjemno pomembna za vrhunske športnike. Naravnost neverjetno je, in vsekakor skrb zbujajoče, da številni vrhunski športniki, ljudje, ki ogromno truda in dela vložijo v izboljšanje fizičnih sposobnosti, nimajo ustrezne zobne higiene. Čeprav ima prav slaba ustna higiena negativne učinke na njihove treninge in tekmovanja," je ob tem dejal profesor na omenjeni univerzi, Ian Needleman.

Podobne raziskave v preteklosti so pokazale, da je morda eden od razlogov za tako slabo ustno higieno vrhunskih športnikov uživanje energijskih pijač, polnih ogljikovih hidratov, drugi zelo pogost vzrok pa naj bi bil oslabljen imunski sistem zaradi izjemno intenzivnih treningov.

Raziskava je v celoti objavljena v britanski reviji športne medicine.

Loading...