rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Razbili skupino največjih uničevalcev amazonskega gozda

Deli na:
Razbili skupino največjih uničevalcev amazonskega gozda

Foto: Reuters

Brazilska policija je razbila kriminalno združbo, ki jo je označila za največjo uničevalko amazonskega deževnega gozda. Prijeli so šest ljudi in izdali več deset nalogov. Skupina je obtožena vdorov na javne površine, sekanja in požiganja dreves ter njihove nezakonite prodaje. S tem naj bi si pridobili več kot 220 milijonov ameriških dolarjev.

Policijska operacija je potekala v štirih zveznih državah, aretacije pa so bile izvedene v državi Para na severu Brazilije, po časniku Globo poroča britanska medijska mreža BBC.

Zaradi vdora na javne površine, kraje, okoljskega kriminala, pranja denarja in drugega jim grozi do največ 50 let zapora, čeprav po zakonu lahko v Braziliji v zaporu prestajajo kazen do največ 30 let.

Kot navaja dopisnik BBC, gre za prve podatke o akciji, ki še niso podrobni, razlog pa je deloma tudi v tem, da je potekala v enem najbolj odročnih delov Amazonije.

V Braziliji je široko razvejana korupcija v policiji in politiki, kar v povezavi z nesposobnostjo zvezne vlade vodi do tega, da cvetita nezakonita sečnja dreves in rudarstvo.

Po podatkih vlade se je po letih upadanja med avgustom 2012 in julijem 2013 krčenje gozda v Amazoniji povečalo za 28 odstotkov.