evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Razbili evropsko celico IS: peterica je po spletu širila džihadistično propagando

Deli na:
Razbili evropsko celico IS: peterica je po spletu širila džihadistično propagando

Foto: Arhiv Reporterja

V Španiji, Nemčiji in Belgiji so v mednarodni policijski akciji aretirali pet domnevnih članov celice skrajne skupine Islamska država (IS). Aretirali so štiri Špance in Maročana, ki so na spletu širili propagando IS, so danes sporočili s španskega notranjega ministrstva.

Dva domnevna člana celice IS so aretirali v Barceloni v Španiji, po enega pa v španski enklavi Melilla v severni Afriki, nemškem mestu Wuppertal in v Bruslju v Belgiji. Aretirane sumijo spodbujanja uporabnikov spleta k napadom in posredovanja pri novačenju kandidatov za džihad, so zapisali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Po navedbah ministrstva je skupina prek družbenih medijev promovirala islamski ekstremizem. Za to so uporabljali predvsem stran na Facebooku "Islam v španščini", ki sta jo urejala osumljenca, aretirana v Belgiji in Nemčiji. Stran, na kateri so večinoma objavljali v španskem jeziku, ima 32.500 sledilcev, vsak teden pa so pridobili 500 novih, so sporočili.

"Pod pretvezo širjenja verskih vsebin so objavljali radikalna sporočila in komentarje, ki so slavila džihadistične borce in dejanja, ki jih izvaja Daeš," so pojasnili na ministrstvu, pri čemer so za IS uporabili njeno arabsko ime.

"Celica, ki je bila razbita, je predstavljala resno, konkretno in stalno grožnjo varnosti v Evropi," so poudarili.

Španska policija je od lani prijela 143 domnevnih džihadistov, od teh so jih 113 aretirali v Španiji, 30 pa v okviru operacij v tujini. Španija sicer doslej še ni bila tarča napada s smrtnimi žrtvami, za katerega bi odgovornost prevzela IS.