evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rajoy se je odpovedal možnosti oblikovanja nove španske vlade

Deli na:
Rajoy se je odpovedal možnosti oblikovanja nove španske vlade

Foto: Getty Images

Dosedanji španski premier Mariano Rajoy je včeraj kralju Felipeju VI. sporočil, da ne bo mogel sestaviti nove vlade, čeprav je njegova Ljudska stranka (PP) osvojila največ glasov na decembrskih volitvah, a ne more sestaviti vladne koalicije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot so sporočili iz kraljeve palače, je to rezultat včerajšnjega srečanja Rajoya s kraljem. Slednji bo zdaj moral opraviti nov krog pogovorov z voditelji strank in se odločiti o morebitnem novem kandidatu. Predvidoma bo to že prihodnji teden.

Rajoy je bil prvi na vrsti, ki mu je Felipe VI. zaupal sestavo nove vlade, a sedanjemu premierju ni uspelo dobiti koalicijskih partnerjev, s katerimi bi lahko oblikoval dovolj trdno večino v parlamentu.

Njegova PP je sicer na volitvah 20. decembra dobila največ glasov, a daleč premalo, da bi lahko vladala sama, kot je doslej. Stranka je osvojila 28,7 odstotka glasov oz. 123 sedežev v 350-članskem spodnjem domu parlamenta.

Drugo mesto so osvojili socialisti (PSOE) z 22 odstotki glasov oz. 90 sedeži, tretje pa levi Podemos (Zmoremo) z 20,7 odstotka glasov oz. 69 sedeži. Liberalni Ciudadanos (Državljani) so osvojili 40 sedežev, preostali sedeži pa so pripadli več manjšim strankam.

Rajoy je poskušal vlado sestaviti s socialisti in Ciudadanos, vendar ni dobil podpore. Je pa včeraj vodja Podemosa Pablo Iglesias že predlagal oblikovanje leve vlade s socialisti in Združeno levico, ki ima dva poslanca.

Če sicer v dveh mesecih od volitev nikomur ne bo uspelo sestaviti nove vlade, bo moralo priti v Španiji do novih volitev. Možnosti za to so po mnenju analitikov precejšnje.