tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nato bo Švedsko in Finsko povabil v članstvo - tudi Erdogan je dal svoj blagoslov

Deli na:
Nato bo Švedsko in Finsko povabil v članstvo - tudi Erdogan je dal svoj blagoslov

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Voditelji članic zveze Nato bodo danes na vrhu v Madridu začeli tudi bolj vsebinske razprave. Dopoldne bodo govorili o nadaljnji pomoči Ukrajini ob spopadanju z rusko agresijo. Obenem bodo Švedsko in Finsko povabili k članstvu v zavezništvu.

Potem ko se je zasedanje voditeljev, med njimi slovenskega premierja Roberta Goloba, v torek zvečer začelo s slavnostno večerjo, je danes na programu glavni del vrha.

Dopoldne bodo razpravljali o nadaljnji pomoči Ukrajini, ki se že več kot štiri mesece sooča z rusko agresijo. Prek videokonference jih bo nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Voditelji bodo v Madridu po pričakovanjih potrdili paket celovite pomoči Ukrajini, je že pred zasedanjem napovedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.



V luči ruske agresije na Ukrajino pa Nato krepi tudi svojo obrambno in odvračalno držo, predvsem na svojem vzhodnem krilu. Tako bo število sil za hitro odzivanje zavezništvo povečalo na več kot 300.000. Dopoldne bodo voditelji obravnavali še proračunske izdatke za obrambo in strateški koncept zavezništva.

Popoldne pa bo namenjeno vprašanju širitve na Švedsko in Finsko, ki ju bodo voditelji predvidoma povabili k članstvu v zavezništvu. To bodo storili, potem ko sta skandinavski državi v torek s Turčijo podpisali memorandum, v skladu s katerim bo Ankara podprla vabilo Švedski in Finski. Ti dve državi pa sta v zameno za to obljubili podporo Turčiji v boju proti terorizmu.

Premierja Goloba na zasedanju spremljata zunanja ministrica Tanja Fajon, ki bo danes sodelovala na zasedanju zunanjih ministrov o južnem sosedstvu Nata, in obrambni minister Marjan Šarec, ki bo s svojimi kolegi iz članic Nata in BiH razpravljal o Zahodnem Balkanu.