stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin uzakonil pomilostitev za tiste, ki v tujini skrivajo denar

Deli na:
Putin uzakonil pomilostitev za tiste, ki v tujini skrivajo denar

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj podpisal zakonodajo, ki predvideva pomilostitev za ljudi, ki so nezakonito prenašali denar iz Rusije in ga skrivali. S tem želi zajeziti beg kapitala, ki je še dodatno obremenil že tako šibko rusko gospodarstvo.

Nov zakon predvideva, da ne bodo kazensko preganjali tistih Rusov, ki bodo letos prijavili premoženje, kot so nepremičnine in delnice ter tuje bančne račune, ki so jih pred tem v tujini skrivali pred ruskimi oblastmi.

Zakon želi "ustvariti zakonito podlago za vrnitev našega gospodarskega premoženja, skritega v sencah", je že marca dejal ruski premier Dmitrij Medvedjev.

To premoženje ruskim državljanom sicer ne bo potrebno vrniti v Rusijo, a bo moralo biti registrirano v državah, ki niso davčne oaze, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP takrat pojasnil Medvedjev.

Tovrstno pomilostitev je Putin sicer napovedal že decembra lani, ko je med drugim zaradi ukrajinske krize in globalnega padca cen nafte strmoglavila vrednost ruskega rublja.

Posledična gospodarska kriza je še okrepila dolgoletni ruski problem bega kapitala, ki je lani narasel na 150 milijard dolarjev.

Zamude pri sprejemanju te zakonodaje pa so po pisanju ruskih medijev nastale zaradi nesporazumov znotraj ruske vlade o obsegu ukrepa. Na koncu so se dogovorili o pomilostitvi za utaje davkov in carinskih dajatev, v zakonodajo pa niso vključili pomilostitve za pranje denarja in korupcijo.