nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin snubi Ciprasa z oživitvijo blagovne menjave

Deli na:
Putin snubi Ciprasa z oživitvijo blagovne menjave

Foto: Reuters

Grški premier Aleksis Cipras je danes na obisku v Moskvi, kjer se srečuje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Ta je Ciprasu ob začetku pogovorov ponudil oživitev blagovne menjave med državama. Po navedbah iz Moskve naj bi govorila tudi o rabatu na ruske dobave plina Grčiji ter sodelovanje Aten pri Turškem toku.

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes dejal Putin, se je blagovna menjava med državama lani v primerjavi z letom poprej zmanjšala za 40 odstotkov, vzrok za to pa so sankcije EU proti Rusiji zaradi ukrajinske krize. Cipras je v preteklosti sankcije že kritiziral kot neučinkovite.

Rusija je kot odgovor na sankcije uvedla prepoved uvoza prehrambenih izdelkov, kar je bilo posebno boleče prav za Grčijo. Putin je sedaj nakazal, da bi lahko Moskva ponovno dovolila uvoz grških kmetijskih pridelkov, kot so breskve, jagode, ribe in mlečni izdelki.

Putin je v luči pravoslavne velike noči ob koncu tedna še dejal, da imata Rusija in Grčija skupne duhovne korenine.

Cipras, ki je danes začel dvodnevni obisk v Rusiji, v okviru katerega se bo sešel še s premierjem Dmitrijem Medvedjevom, je pred srečanjem z ruskim predsednikom položil venec na grob neznanega vojaka. V pogovoru za ruske medije pa je spomnil na skupen boj Rusov in Grkov proti fašistom v drugi svetovni vojni.

Obisk Ciprasa v Moskvi je v evropskih vrstah sprožil strahove, da bi lahko Atene, ki nujno potrebujejo pomoč za poplačilo ogromnih dolgov in so trenutno sredi pogajanj z EU in IMF, zgradile novo zavezništvo z Rusijo. O tem sicer pred obiskom ne v Atenah ne v Moskvi ni bilo govora.