Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin si ne pusti vzeti veta v Varnostnem svetu ZN

Deli na:
Putin si ne pusti vzeti veta v Varnostnem svetu ZN

Vladimir Putin - Foto: arhiv Reporterja

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj v govoru na 75. zasedanju Generalne skupščine ZN opozoril na uspeh ruskega cepiva proti novemu koronavirusu in ga ponudil svetu kot varnega in učinkovitega. Zavzel se je tudi za to, da pet stalnih članic Varnostnega sveta ZN ohrani pravico do veta.

Putin je poudaril, da je Rusija razvila prvo cepivo proti koronavirusu Sputnik V in ga ponuja uslužbencem ZN po svetu, ki se želijo prostovoljno cepiti. Predlagal je tudi mednarodno spletno konferenco o razvoju cepiv proti covidu-19.

"Povsem smo odprti za partnerske odnose in smo pripravljeni na sodelovanje. Predlagamo spletno konferenco na visoki ravni za vse države, ki jih zanima sodelovanje pri razvoju cepiv proti koronavirusu," je dejal Putin.

Pandemijo koronavirusa je izkoristil za poziv k odpravi vseh trgovinskih sankcij, ker bo to po njegovem pomagalo pri odpravljanju gospodarskih posledic pandemije. EU in ZDA so proti Rusiji uvedle sankcije zaradi okupacije ukrajinskega ozemlja.

Putin se je zavzel tudi za zavezujoč mednarodni sporazum med vsemi vesoljskimi silami, ki bi prepovedal nameščanje orožja v vesolju, ter za celoviti strateški dialog med silami glede vseh dejavnikov, ki vplivajo na globalno strateško stabilnost.



V ZN se že dolga leta vrstijo pozivi k reformi Varnostnega sveta ZN in tudi odpravo pravice do veta na odločitve najpomembnejšega organa ZN. Putin je načeloma podprl reforme Varnostnega sveta s širitvijo na več kot le 15 članic, vendar pa je vztrajal, da morajo jedrske sile, ki so zmagovalke druge svetovne vojne, ohraniti pravico do veta.

Putin trdi, da pravica do veta ostaja temelj globalnega vladanja, ker odraža dejansko vojaško in politično ravnotežje v svetu. Prav tako je veto ključni instrument proti enostranskim ukrepom, ki lahko pripeljejo v spopade med velikimi silami. Veto države sili v iskanje kompromisov in preprečuje rešitve, ki bi bile za eno ali drugo stran popolnoma nesprejemljive. Zagotovil je, daj je praksa pokazala, da veto dobro deluje.

Rusija je doslej veto s pridom izkoriščala med drugim za zaščito režima predsednika Bašarja Asada v Siriji, ZDA pa za obrambo interesov Izraela.

Tik pred Putinom je nastopil predsednik Kube, ki se po dolgih desetletjih ne piše Castro, vendar pa je govor tekel v podobnem slogu. Miguel Diaz-Canel je sprožil ostro tirado proti ZDA in njenemu predsedniku zaradi arogance, ki nima primerjave v zgodovini, promocijo trgovinskih vojn in finančnega izsiljevanja ZN. "ZDA imajo obilje nenadzorovanega izražanja sovraštva, rasizma in policijske surovosti," je med drugim dejal in obsodil ameriški embargo.