kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin pričakovano že predlagal Medvedjeva za premierja

Deli na:

Novoizvoljeni ruski predsednik Vladimir Putin je danes tudi uradno zaprisegel v Kremlju. V govoru ob zaprisegi je dejal, da bo nadziral novo obdobje razvoja države, naslednjih nekaj let pa naj bi bilo po njegovih besedah za Rusijo odločilnih. V središču Moskve se je ob tem zbralo več tisoč opozicijskih protestnikov. Pričakovano je za premierja predlagal dosedanjega predsednika Dmitrija Medvedjeva.

"Danes vstopamo v novo obdobje narodnega razvoja. Morali se bomo odločati o nalogah na novi ravni in novih razsežnosti. Prihajajoča leta bodo odločilna za usodo Rusije v naslednjih nekaj desetletjih," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočil Putin.

Ob zaprisegi je Putin svojo desno roko položil na kopijo ruske ustave, ki je bila izdelana leta 1993 posebej za zaprisege predsednikov. Tokrat so v ustavo vnesli nekatere spremembe, med drugim podaljšanje predsedniškega mandata s štirih na šest let, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Putin je prvič postal predsednik Rusije leta 2000 in na položaju ostal dva štiriletna mandata do leta 2008, zadnja štiri leta pa je deloval kot premier. Po novem, podaljšanem mandatu, bo na oblasti do leta 2018, takrat pa lahko na volitvah spet kandidira.



V skladu s pričakovanji je Putin dosedanjega predsednika Dmitrija Medvedjeva že predlagal za novega predsednika ruske vlade. Predsednik dume Sergej Nariškin je ob tem povedal, da je Putin predlog za premiera poslal v parlamentarno proceduro takoj po zaprisegi. Duma naj bi o kandidaturi Medvedjeva za predsednika ruske vlade odločala v torek na izredni seji.

Kljub zelo ostrim varnostnim ukrepom se je v središču Moskve zbralo več tisoč opozicijskih protestnikov, ki so protestirali vzdolž poti, po kateri se je v Kremelj pripeljal Putin. Policija je po poročanju tujih tiskovnih agencij aretirala 120 protestnikov.

Že v nedeljo se je na opozicijskem protestnem zborovanju pred inavguracijo Putina za nov predsedniški mandat v Moskvi zbralo več kot 20.000 protestnikov. Protesti so se sprevrgli v nasilje, ko se je nekaj protestnikov skušalo približati Kremlju. Prišlo je do spopadov med demonstranti in policisti, ki so pridržali več kot 400 ljudi.