Revija Reporter
Svet

Putin pred G20 proti sankcijam in protekcionizmu

STA

6. jul. 2017 10:05 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Ruski predsednik Vladimir Putin je bil pred srečanjem skupine G20 kritičen do zahodnih sankcij proti Rusiji, zavzel pa se je tudi za konec protekcionizma v svetovni trgovini.

Sankcije proti Rusiji niso le kratkovidne, temveč so v nasprotju z načeli G20 za sodelovanje v interesu vseh držav," je zapisal v prispevku za nemški časnik Handelsblatt.

"Prepričan sem, da lahko le odprta trgovina, ki temelji na splošnih načelih in standardih, spodbuja rast v svetu ter prispeva k izboljšanju odnosov med državami," je še poudaril ruski predsednik v članku, ki ga je objavil nemški poslovni dnevnik, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Hamburgu se bodo v petek in soboto sešli državni voditelji razvitih in hitro se razvijajočih držav v skupini G20. Srečanje bo potekalo v znamenju razhajanj med številnimi državami in ZDA zlasti glede podnebnih sprememb in trgovine. Da bo nastopila proti protekcionizmu, ki ga zagovarja ameriški predsednik Donald Trump, je napovedala tudi EU.

Za Rusijo so sicer še vedno v veljavo sankcije, ki sta jih EU in ZDA uvedli zaradi ruske priključitve polotoka Krim leta 2014 in podpore proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine. Moskva je na sankcije odgovorila s protiukrepi, med drugim prepovedjo uvoza hrane.

Putin se bo ob robu vrha v Hamburgu sešel tudi na dvostranskem srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. To bo njuno prvo srečanje.