nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin pogovor z Obamo označil za konstruktivnega

Deli na:
Putin pogovor z Obamo označil za konstruktivnega

Foto: Reuters

Predsednika ZDA in Rusije sta se sinoči na sedežu ZN pogovarjala za zaprtimi vrati več kot pol ure dlje kot je bilo načrtovano. Po uri in pol prvega srečanja na štiri oči po več kot dveh letih je Putin povedal, da je bil pogovor konstruktiven, poslovno naravnan in odkrit. Rešitve kriz v Siriji in Ukrajini sicer nista našla.

Obama ni dajal izjav, ker se mu je mudilo na lastni sprejem, ki ga ameriški predsednik tradicionalno pripravlja za svetovne voditelje v času splošne razprave novega zasedanja Generalne skupščine ZN. Novinarje je z vsebino pogovora na kratko seznanil neimenovani visoki uradnik administracije.

Pogovor na sedežu ZN se je začel s kratkim rokovanjem za kamere, kislih obrazov in brez nasmehov. ZDA so proti Rusiji uvedle sankcije zaradi kršenja ukrajinske suverenosti, glede Sirije pa zahtevajo naj predsednik Bašar Asad zapusti položaj. Rusija to zavrača z utemeljitvijo, da so se Asadove sile edine sposobne uspešno spopasti s teroristi Islamske države (IS).

Pogovor med Obamo in Putinom se je na tem tudi končal in nobena stran ni popustila. Predstavnik administracije je razložil, da je bila polovica časa namenjena Ukrajini, polovica pa Siriji. Glede Ukrajine je Obama ponovil podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine ter menil, da se v naslednjih mesecih kaže pozitivna priložnost za uresničitev sporazuma iz Minska.

Putin v svoji izjavi o Ukrajini ni izgubljal veliko besed in se je osredotočil na Sirijo. Dejal je, da ameriški predsednik in francoski predsednik Francois Hollande nista državljana Sirije in ne moreta odločati o prihodnosti države.

Rusija želi pomagati sirski armadi v boju proti terorizmu in Putin ne izključuje možnosti ruskih zračnih napadov na IS. Vendar pa kopenskih enot ne bo pošiljal v boj. "Vsaka ruska akcija bo v skladu z mednarodnim pravom," je dejal.

Tako ruski predsednik kot predstavnik administracije sta potrdila, da sta se sogovornika strinjala, da se morata vojski ZDA in Rusije dogovarjati in usklajevati, da ne bo prišlo do kakšnih nesrečnih srečanj na terenu v Siriji.

ZDA so na podlagi pogovora ugotovile, da so ruski cilji v Siriji jasni. To je boj proti IS in podpora Asadu. Če bo Rusija uporabljala svojo vojsko le za boj proti IS, to morda ne bo nujno slabo za pozitiven razplet v Siriji. Obratno pa, če bo Rusija utrjevala Asada na oblasti proti lastnim državljanom.

Rusija in ZDA razumeta pomen politične rešitve krize v Siriji in procesa za to rešitev. O čemer se pa še vedno ne strinjata, je kakšen naj bo končni izid.