869253_142-zobozdravnik Svet24.si

Z oktobrom številne spremembe pri obveznem ...

1726721677-vr-aktual-jasno-in-glasno-oddaja-1-foto-jaka-zorman-6-of-12-1726721615640 Svet24.si

Jasna Kuljaj v novi oddaji na Veseljaku

bostjan vasle bobo Necenzurirano

Boštjan Vasle je "out". Bo Banko Slovenije prvič...

vila frantar zabret Reporter.si

Do milijona evrov profita! Najbolj razvpita ...

pogacar zigart Ekipa

To je več od vsega: glejte Pogačarjevo reakcijo ...

David Champaigne; Gaja Filač, premiera, Morska deklica Njena.si

Foto: Tako je fant podprl Gajo Filač

josip ilicic Ekipa

Kakšen mojster: Iličić z izjemno 'panenko' ...

Svet

Putin po srečanju z Merklovo pozval mednarodno skupnost, naj prepreči kolaps Afganistana

Deli na:
Putin po srečanju z Merklovo pozval mednarodno skupnost, naj prepreči kolaps Afganistana

Angela Merkel in Vladimir Putin - Foto: Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes pozval mednarodno skupnost, naj prepreči kolaps Afganistana, potem ko so tam nadzor nad državo prevzeli talibani. Poudaril je še, da je treba preprečiti morebitnim teroristom, da pod krinko beguncev odidejo iz Afganistana. Nemška kanclerka Angela Merkel je medtem zaprosila Rusijo za podporo pri evakuaciji.

"Talibansko gibanje nadzoruje skoraj celotno ozemlje države," je dejal Putin po srečanju z Merklovo v Moskvi. "To je realnost in iz te realnosti moramo izhajati pri preprečevanju kolapsa afganistanske države," je dodal.

Merklova je ocenila, da je trenutno zelo frustrirajoč trenutek, ko so se talibani vrnili in nadzorujejo državo. Prepričana je, da je treba sedaj govoriti z njimi. Pri tem bi bilo po njenem prepričanju treba talibanom nakazati, da bo sodelovanje na humanitarnem področju lažje, če lahko ljudje zapustijo državo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kanclerka je ob tem prosila Putina za podporo pri reševanju afganistanskih sodelavcev. Trenutno je za nemško vlado prednostna naloga, da spravijo čim več ljudi, ki so pomagali nemški vojski, v Nemčijo, je dejala Merklova.



Putin pa je opozoril, da je treba preprečiti tudi morebitnim teroristom, da bi vstopili v sosednje države pod pretvezo, da so begunci. Moskva je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP previdna glede novega vodstva v Kabulu in si želi stika s talibani, da bi tako lahko preprečili širjenje nestabilnosti v sosednje države, predvsem države nekdanje Sovjetske zveze.

Ruski predsednik je danes še kritiziral "neodgovorno politiko" vsiljevanja "zunanjih vrednot" Afganistanu. "Ne moreš vsiliti standardov političnega življenja in ravnanja na druge ljudi od zunaj," je dejal.

Merklova pa je izrazila prepričanja, da je uspelo Zahodu z operacijo v Afganistanu preprečiti teroristično grožnjo.