zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin odprl največjo mošejo v Evropi in kritiziral Islamsko državo

Deli na:
Putin odprl največjo mošejo v Evropi in kritiziral Islamsko državo

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Moskvi ob odprtju največje mošeje v Evropi ostro kritiziral džihadistično skupino Islamska država. "Ideologija teroristov IS je zgrajena na lažeh in sprevrženostih islama," je menil Putin.

Teroristi na Bližnjem vzhodu "kompromitirajo veliko svetovno religijo", ubijajo ljudi in uničujejo dediščino svetovne kulture, je Putinove besede na slovesnosti ob odprtju mošeje povzela ruska tiskovna agencija Tass.

Po besedah ruskega predsednika je pomembno, da "bi muslimansko mladino vzgajali na temeljih tradicionalnih islamskih vrednot, s čimer bi prekinili poskuse vsiljevanja nam tujih nazorov, ki nimajo nič skupnega s pravim islamom".

Slavnostnega odprtja mošeje sta se med drugim udeležila tudi predsednika Turčije in Palestine, Recep Tayyip Erdogan in Mahmud Abas.

Na odprtju so bili prisotni tudi številni predstavniki islamskih skupnosti z vsega sveta, tudi slovenski mufti Nedžad Grabus, so sporočili iz islamske skupnosti v Sloveniji. Kot so sporočili, se je vabilu ruskega muftija Šejka Ravila Gainutdina z veseljem odzval, "saj gre za velik dosežek in pomembno vpetost muslimanov v evropski kontekst".

Nova mošeja stoji na mestu stare mošeje iz leta 1904, ki so jo z namenom gradnje nove leta 2005 porušili. Njeno površino so povečali za 20-krat in sedaj meri več kot 19.000 kvadratnih metrov, s čimer lahko nudi prostor za 10.000 vernikov. Islamska skupnost v Moskvi sicer šteje dva milijona vernikov.

Šestnadstropna mošeja je opremljena s sedmimi dvigali in vso drugo potrebno opremo, dostopna je tudi za gibalno ovirane osebe. Višina glavne kupole je 46 metrov, njen premer pa meri 27 metrov.