rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin obkoljene ukrajinske vojake poziva, naj se predajo

Deli na:
Putin obkoljene ukrajinske vojake poziva, naj se predajo

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj med obiskom na Madžarskem pozval ukrajinske vojake, ki so obkoljeni v kraju Debalceve na vzhodu Ukrajine, naj položijo orožje. Kijev pa naj jim to dopusti, je še pozval na skupni novinarski konferenci z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.

"Pričakujem, da tisti, ki so v ukrajinskem vodstvu odgovorni, ne bodo preprečevali vojakom, da položijo orožje," je dejal Putin. Hkrati je izrazil pričakovanje, da jim bodo separatisti, ki so jih obkolili, pustili, da se vrnejo domov in da jih ne bodo zajeli kot vojne ujetnike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po drugi strani je izrazil prepričanje, da so ZDA Ukrajini že poslale na pomoč orožje, čeprav naj bi o tem zgolj razmišljale. Na novinarsko vprašanje, kakšne bi bile posledice, če bi se ZDA odločile za pomoč Ukrajini v orožju, je Putin namreč odgovoril, da je po njihovih informacijah "to orožje že izročeno".

Kljub temu pa ostaja optimist, je poročala ruska televizija RT. "To nas ne preseneča. Prepričan sem, da čeprav kdo pošilja orožje Ukrajini, to ne bo spremenilo izida. Velika večina vojakov v ukrajinski vojski nima motiva, da sodeluje v krvavih spopadih daleč stran od doma, medtem ko imajo oborožene sile v Donbasu vse razloge, da branijo svoje družine," je dejal ruski predsednik. Ocenil je, da konflikt v Ukrajini ne bo rešen z "vojaškimi sredstvi".

Na pogovorih v Budimpešti se je Putin sicer posvetil vprašanjem sodelovanja na področju energetike. Z Orbanom sta dosegla nov dogovor o dolgoročni oskrbi s plinom; dosedanji, star že 20 let, se namreč izteka z letošnjim letom. Kot je povedal Orban, se bodo lahko še naprej zanašali na ruski plin, ki ga bodo plačevali glede na porabljeno količino, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

"Madžarska potrebuje Rusijo," je dodal Orban. Menil je še, da je za Madžarsko zelo pomembno, da Rusija ostaja odprta za madžarske proizvode, kljub sankcijam s strani Evropske unije oz. protisankcijam Rusije.