Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orban bi z ustavo prepovedal kolektivno naselitev tujcev na Madžarskem

Deli na:
Orban bi z ustavo prepovedal kolektivno naselitev tujcev na Madžarskem

Foto: Arhiv Reporterja

Dva dni po spodletelem referendumu o begunskih kvotah na Madžarskem je predsednik madžarske vlade Viktor Orban napovedal spremembo ustave, ki bo prepovedovala kolektivno naselitev tujcev. Ta naj bi bila poslej na Madžarskem mogoča samo na podlagi posamičnih prošenj, je na novinarski konferenci dejal Orban.

Dodal je še, da argumenta, da referendum zaradi prenizke volilne udeležbe nima zakonodajnega pomena, ne bi smeli prepustiti "našim nasprotnikom". "Rezultat referenduma se mora odražati tudi zakonodajnih aktih," je še dejal madžarski premier, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP naj bi predlog ustavnih sprememb v parlamentarno proceduro vlada vložila v ponedeljek, 10. oktobra. Po navedbah madžarske tiskovne agencije MTI, naj bi se razprava v parlamentu začela 17. oktobra, glasovanje pa bi bilo 8. novembra.

Za sprejem ustavnih sprememb je v skladu z madžarsko zakonodajo v parlamentu potrebna dvotretjinska večina, ki je Orbanova stranka Fidesz nima. Je pa skrajno desna stranka Jobbik včeraj že napovedala, da bo ustavne spremembe podprla.

Madžarska opozicija je sicer včeraj objavila, da je predsednik Evropskega sveta Donald Tusk v pismu potrdil, da je Orban februarja letos na vrhu EU glasoval za uvedbo begunskih kvot znotraj EU in da so voditelji članic to odločitev sprejeli soglasno.

Tiskovni predstavnik opozicijske Demokratske koalicije Zsolt Greczy je dejal, da Orban dolguje Madžarski pojasnilo, zakaj vodi lažno politiko proti kvotam in zakaj je spodbudil referendum, ki je v nasprotju z njegovimi lastnimi odločitvami.

Referenduma o begunskih kvotah v EU se je v nedeljo na Madžarskem udeležilo nekaj manj kot 40 odstotkov volilnih upravičencev, premalo, da bi bili rezultati veljavni. Tisti, ki so se udeležili referenduma, so sicer begunske kvote zavrnili plebiscitarno - z 98,3 odstotka.