nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin je odlikoval glavnega osumljenca za umor Litvinenka

Deli na:
Putin je odlikoval glavnega osumljenca za umor Litvinenka

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes zaradi služenja domovini odlikoval nekdanjega agenta sovjetske obveščevalne službe KGB in sedanjega poslanca Andreja Lugovoja, glavnega osumljenca za umor bivšega ruskega vohuna in kasneje Putinovega kritika Aleksandra Litvinenka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Litvinenko, nekdanji vohun KGB in njene ruske naslednice FSB, kasneje pa kritik Kremlja z azilom v Veliki Britaniji, je umrl leta 2006 zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem 210. Strup je zaužil s čajem, ki ga je spil v londonskem hotelu Millennium.

Ko je umiral v bolnišnici v britanski prestolnici, je obtožil Rusijo, da je naročila njegov umor. Menil je, da je bil v umor vpleten celo Putin, ki je bil prav tako nekdaj agent KGB.

Britanska policija je zaradi umora zahtevala aretacijo Lugovoja in Dmitrija Kovtuna, prav tako ruskega državljana, a je Rusija njuno izročitev zavrnila.

Kremelj je danes objavil seznam prejemnikov reda časti, med katerimi je tudi Lugovoj. V utemeljitvi je zapisano, da je odlikovan zaradi "velikega prispevka razvoju ruskega parlamentarnega sistema in aktivne vloge v zakonodajni veji oblasti".

Lugovoj je poslanec nacionalistične in prokremeljske Liberalne demokratske stranke v spodnjem domu parlamenta, dumi, in je namestnik predsednika odbora dume za varnost in boj proti korupciji. Bil je tudi telesni stražar več vidnih politikov in poslovnežev.

Putin je danes odlikoval tudi čečenskega voditelja Ramzana Kadirova in sicer z redom za zasluge "za aktivno javno službo in leta vestnega dela".

Do podelitve odlikovanj prihaja dan po tem, ko so v Rusiji zaradi umora opozicijskega politika Borisa Nemcova obtožili dva Čečena, med njima tudi bivšega policista iz Čečenije, še navaja AFP.