GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin in Merklova prepričana v izgradnjo plinovoda Severni tok 2

Deli na:
Putin in Merklova prepričana v izgradnjo plinovoda Severni tok 2

Putin je izrazil upanje, da bo gradnja plinovoda Severni tok 2 končana najkasneje v začetku leta 2021 - Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel in ruski predsednik Vladimir Putin sta se danes pogovarjala o razmerah na Bližnjem vzhodu, Libiji, Ukrajini in plinovodu Severni tok 2. Glede slednjega sta prepričana, da ga bodo zgradili kljub sankcijam ZDA. Nemška kanclerka je tudi komentirala priznanje Irana, da je nenamerno sestrelil ukrajinsko potniško letalo.

Merklova je iransko priznanje označila kot "pomemben korak" in pozvala k celoviti preiskavi. Treba je identificirati krivce in podrobno ugotoviti, kaj se je zgodilo, je dejala na novinarski konferenci po pogovorih s Putinom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oba sta se zavzela za nadaljnjo uresničevanje iranskega jedrskega sporazuma, je povedal Putin.

Putin je izrazil upanje, da bo gradnja plinovoda Severni tok 2 končana najkasneje v začetku leta 2021. Meni namreč, da bodo delo za nekaj mesecev podaljšale ameriške sankcije proti sodelujočim družbam pri projektu. Ruski minister za energetiko Aleksander Novak je še decembra, pred sankcijami ZDA, dejal, da bi lahko bil plinovod končan konec letošnjega leta.



Tudi Merklova je prepričana, da bo plinovod mogoče zgraditi kljub ameriškim sankcijam in posledičnim zamudam. Ponovila je, da so tovrstne "ekstrateritorialne" sankcije neprimerne in da prav zato Nemčija še naprej podpira ta projekt. Putin pa je dejal, da lahko Rusija plinovod konča tudi brez tujih partnerjev. "Gre samo za roke," je dodal.

Putin je podprl tudi nemško idejo o pripravi mednarodne konference o Libiji v Berlinu. Kot je dejal, je ideja prišla ob pravem času, na konferenci pa bi morali zagotoviti udeležbo držav, ki so dejansko odločene pomagati pri rešitvi krize v Libiji, tako da bi prinesla konkretne rezultate. Ob tem je kot izjemnega pomena izpostavil, da bi se o odločitvah pred tem pogajali z libijsko stranjo, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Putin je dodal, da sta se z Merklovo strinjala, da dogovori iz Minska glede reševanja krize v Ukrajini nimajo alternative. Po njegovih besedah sta se tudi strinjala, da je mogoče sirski konflikt končno rešiti samo s političnimi sredstvi v skladu z resolucijo VS ZN 2254, poroča Tass.