omar mama 1 Dobra karma

Mama Omarja Naberja o sinu: 'Naj že najde kakšno...

ekaterina-antontseva Svet24.si

V stanovanju ležalo golo truplo znanstvenice in ...

gaber marolt mediaspeed Reporter.si

Marko Potrč ima družbo: to je vplivnež, ki ...

Infekcijska klinika v Ljubljani Svet24.si

V UKC Ljubljana hospitalizirana tudi dva otroka s ...

janez jansa pf Necenzurirano

Ne le virus, problem je, da vsi kimajo Janši ...

Anže Šuštar, Alenka Gotar Odkrito.si

Zgodba z naslovnice Nove: "Zmerjali so naju z ...

Samsung Galaxy S20 FE, najstnica (3) Najstnica.si

Telefon, ki ne dopušča kompromisov

Svet

Putin: Imamo nove oborožitvene sisteme, ki jih Američani vsaj za zdaj nimajo

Deli na:
Putin: Imamo nove oborožitvene sisteme, ki jih Američani vsaj za zdaj nimajo

Vladimir Putin - Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj predlagal, da bi ZDA in Rusija pogodbo o zmanjšanju strateških jedrskih zalog novi start brez pogojevanja podaljšale za leto dni, poročajo tuje tiskovne agencije. Veljavnost sporazuma se predvidoma izteče februarja prihodnje leto. Washington je predlog že zavrnil.

"Predlagam podaljšanje sedanjega sporazuma brez pogojevanja za najmanj leto dni, da se lahko pogajamo o vseh parametrih," je dejal Putin na zasedanju ruskega sveta za nacionalno varnost.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien je včeraj v odzivu zavrnil predlog, saj da se ne more podaljšati sporazuma brez zamrznitve jedrskih konic, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški odposlanec za nadzor nad oborožitvijo Marshall Billingslea je v torek sporočil, da bodo ZDA podaljšale veljavnost sporazuma, če bo Rusija sprejela zamrznitev jedrskih zalog oziroma, da jih nekaj časa ne bo povečevala. Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Ribjakov je predlog označil za nesprejemljivega.Putin je ocenil, da bi bilo zelo žalostno, če bi veljavnost sporazuma potekla, zanj pa ne bi imeli zamenjave. "Jasno je, da imamo nove oborožitvene sisteme, ki jih Američani vsaj za zdaj nimajo. A o tem se ne želimo pogovarjati," je dodal.

Sporazum novi start, ki nosi naslov Ukrepi za dodatno zmanjšanje in omejitev ofenzivnega strateškega orožja, sta 8. aprila 2010 v Pragi podpisala tedanji ameriški predsednik Barack Obama in njegov tedanji ruski kolega Dmitrij Medvedjev. Predvideva omejitev jedrskega arzenala Rusije in ZDA na 1550 nameščenih jedrskih konic in 800 sistemov za njihovo izstrelitev - od izstrelišč balističnih raket do podmorniških lanserjev in strateških bombnikov.

S to pogodbo se je količina jedrskih konic, pripravljenih na uporabo, zmanjšala za dve tretjini glede na prvo pogodbo o omejitvi jedrske oborožitve (start) in za dodatnih 10 odstotkov glede na prejšnji moskovski dogovor iz leta 2002. Nista pa državi omejili števila neaktivnih jedrskih konic, ki so v skladiščih in naj bi jih bilo po ocenah še vedno več tisoč.

Loading...