Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin besen zaradi razlitja 20.000 ton dizla v Sibiriji

Deli na:
Putin besen zaradi razlitja 20.000 ton dizla v Sibiriji

Z dizlom obarvana reka na ruski tundri. - Foto: Twitter / Dmitri Gorelov

Ruske oblasti krepijo napore za odstranjevanje dizelskega goriva, ki je pretekli petek izteklo iz rezervoarja v termoelektrarni v Sibiriji. V zemljo in reko pri elektrarni je izteklo več kot 20.000 ton goriva. Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo zaradi tega razglasil izredne razmere.

Gorivo je iz rezervoarja izteklo pretekli petek, potem ko se je začela potapljati podporna struktura rezervoarja v termoelektrarni v mestu Norilsk v Sibiriji. Podporni stebri namreč stojijo na permafrostu, ki pa se zaradi nadpovprečno visokih temperatur tali, so navedli v podjetju Norilsk Nickel, katerega hčerinsko podjetje NTEK je lastnik elektrarne. 15.000 ton dizla je izteklo v reko, 6000 pa v zemljo, so sporočile pristojne ruske oblasti.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo razglasil izredne razmere, da bi lahko vpoklicali več pripadnikov služb za soočanje izrednimi dogodki, ki bi pomagali pri čiščenju razlitega goriva.

Okrepitve so na kraj razlitja prispele včeraj, je povedal Andrej Malov, tiskovni predstavnik ruske mornariške pehote, katere specialisti za čiščenje razlitij pomagajo od minulega konca tedna.

"Takšnega razlitja na območju Arktike še ni bilo," je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. "Treba ga je zelo hitro odstraniti, saj se gorivo raztaplja v vodo," je poudaril.


Najhuje je prizadeta reka Ambarnaja, ki se izteka v jezero Pjazino. To je izvir istoimenske reke, ki je življenjskega pomena za celoten polotok Tajmir.

Malov je povedal, da so na Ambarnajo postavili šest ovir, da bi preprečili iztekanje v jezero, in da uporabljajo posebne naprave za črpanje goriva. Zaradi nizkih temperatur nastajajo bloki ledu, ki so že zlomili nekaj ovir. Njihovo delo pa ovira tudi pomanjkanje cest za dostop do kraja izlitja.

Putin je bil v sredo kritičen do podjetja NTEK. "Zakaj so vladne agencije za to izvedele šele dva dni po dogodku? Bomo o izrednih dogodkih izvedeli na družbenih omrežjih? Ste zdravi?" je Putin vprašal direktorja podjetja Sergeja Lipina.

Iz podjetja Norilsk Nickel so sporočili, da je hčerinsko podjetje "pravočasno in ustrezno" poročalo o tem, kaj se je zgodilo.

Ruski preiskovalni odbor je že sprožil tri preiskave zaradi domnevnega kršenja pravil glede onesnaževanja okolja in varnostnih ukrepov. Doslej so v okviru preiskave za enega zaposlenega v NTEK odredili enomesečni pripor.