Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Puigdemont čaka na izročitev Španiji, vmes pa je ustanovil novo gibanje za neodvisnost

Deli na:
Puigdemont čaka na izročitev Španiji, vmes pa je ustanovil novo gibanje za neodvisnost

Carles Puigdemont - Foto: FB C.PUIGDEMONT

Nekdanji katalonski predsednik Carles Puigdemont je v ponedeljek skupaj s svojim naslednikom Quimom Torro ustanovil novo gibanje za neodvisnost Narodni poziv za republiko. Že v ponedeljek nemudoma po javnem branju manifesta je željo po članstvu izrazilo 3500 ljudi, do včeraj zjutraj pa 13.000, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Puigdemont, čeprav je trenutno v Nemčiji, še vedno ni obupal nad neodvisno Katalonijo. Tako je skupaj s trenutnim predsednikom Katalonije Torro ter politikom in aktivistom Jordijem Sanchezem ustanovil gibanje, ki se bo borilo za neodvisnost.

Na prireditvi v ponedeljek zvečer v Barceloni je Puigdemont zbrane v videoklicu pozval, naj se pridružijo gibanju. "Moramo se boriti naprej, se postaviti po robu nepravični represiji in se premikati v smeri katalonske republike," je dejal.

Že nekaj ur po predstavitvi je 3500 ljudi izrazilo zanimanje za članstvo v gibanju, do včeraj zjutraj pa se jih je zbralo 13.000, so poročali španski mediji, ki navajajo neodvisnosti naklonjene politike.

Gibanje bo predvidoma jeseni postalo stranka, še piše dpa.

V Kataloniji so sicer že tri stranke, ki podpirajo neodvisnost, največja med njimi je Puigdemontova desnosredinska PDeCAT. Iz ERC pa so medtem že sporočili, da ne želijo biti del novega gibanja.

Nemško deželno sodišče v Schleswig-Holsteinu je prejšnji teden ugodilo zahtevi Španije za izročitev Puigdemonta zaradi zlorabe javnih sredstev, ne pa zaradi upora. V Španiji je sicer v priporu že več neodvisnosti naklonjenih politikov zaradi njihove vloge v spornem lanskem referendumu.