Revija Reporter
Slovenija

Bližajo se lokalne volitve, županski kandidati že lahko zbirajo podpise

Igor Kršinar

9. sep. 2018 7:51 Osveženo: 7:54 / 09. 9. 2018

Deli na:

Lista novomeškega župana Gregorja Macedonija

arhiv Reporterja

Roki za lokalne volitve potekajo od ponedeljka, 3. septembra dalje.

Ministrstvo za notranje zadeve mora na svoji spletni strani objaviti število volilnih upravičencev v vsaki občini, občinske volilne komisije pa morajo na svojih straneh objaviti potrebno število podpisov za vložitev kandidature za župana in za kandidaturo oziroma listo kandidatov za člane občinskega sveta v posamezni volilni enoti.

Kandidate lahko predlaga skupina volivcev, ki ima v volilni enoti stalno prebivališče, če so volivci državljani druge države EU, pa začasno prebivališče. Potrebno število je najmanj en odstotek od števila volivcev v volilni enoti na dan razpisa volitev, vendar ne manj kot 30 in ne več kot 1000.

Župana pa lahko predlaga skupina volivcev, ki zbere podpise najmanj dveh odstotkov od števila volivcev v občini, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah župana, vendar ne manj kot 15 in ne več kot 2500. Vsaka politična stranka v občini lahko v skladu s svojimi pravili določi kandidata za župana, kandidate oziroma listo kandidatov za člane občinskega sveta v vsaki volilni enoti.

Zadnji rok za zbiranje podpore kandidatom in oddajo kandidatur bo 18. oktobra, naslednji dan pa se bo začela volilna kampanja, ki bo trajala vse do petka, 16. novembra, opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Medtem bodo volilne komisije preverile kandidature in 2. novembra objavile seznam potrjenih kandidatur in list kandidatov. Predčasno glasovanje bo 13., 14. in 15. novembra, redno pa 18. novembra.

V občinah, kjer župan ne bo izvoljen, bo drugi krog volitev 2. decembra.