ženska telefonira Dobra karma

Kam vas v resnici vodijo vaša predvidevanja?

meghan markle, princ harry Svet24.si

Kraljica je Harryju in Meghan to prepovedala, ...

KOLUMNE NENAD Reporter.si

(KOMENTAR) O »uglednih akademikih«, Janezu ...

borut pahor, volitve 2017 Svet24.si

Predsedniku Borutu Pahorju je umrla mama

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

o odpadki v kuhinji ana zontar Njena.si

Ana Žontar čustvena, ne more verjeti

ivana milat3 Njena.si

Sanjski moški: Kaj se je zgodilo z Ivano?

Svet

Psihiatra: Breivik je prišteven in kazensko odgovoren

Deli na:
Psihiatra: Breivik je prišteven in kazensko odgovoren

Foto: Reuters

Norveškega terorista Andersa Behringa Breivika, ki je julija lani ubil 77 ljudi, bi moralo sodišče spoznati za kazensko odgovornega, sta na sojenju desničarskemu skrajnežu danes poudarila psihiatra, ki sta podala oceno o njegovem psihičnem stanju. Njuna ocena je v nasprotju s prvo psihiatrično oceno, po kateri je neprišteven.

"Med in po napadih v Oslu in na otoku Utoya ni bilo opaziti nobenih znakov duševne bolezni," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes pred sodiščem v Oslu poudaril psihiater Agnar Aspaas, ki je psihiatrično oceno Breivika pripravil skupaj s kolegom Terjejem Toerrissenom.

Da je Breivik prišteven, sta psihiatra Aspaas in Toerrissen ugotovila že v ocenil, ki sta jo pripravila aprila, nekaj dni pred začetkom sojenja norveškemu teroristu. Zdaj sta svojo oceno podkrepila še z ugotovitvami na podlagi njegovega vedenja med sojenjem.

Prva ocena Breivikovega duševnega zdravja, ki sta jo pripravila psihiatra Synne Soerheim in Torgeir Husby, je pokazala, da je neprišteven, kar pomeni, da bi ga lahko zaprli v psihiatrično bolnišnico namesto v zapor. Ta ocena je na Norveškem povzročila veliko razburjenje, saj je mnoge osupnilo, da moški, ki je leta metodično načrtoval napade in jih nato zelo natančno izvršil, ne bi bil spoznan za odgovornega za svoja dejanja.Breivik želi, da ga sodišče spozna za prištevnega in odgovornega za njegova dejanja. To bi po njegovem pomenilo, da javnost resno jemlje njegovo protiislamsko ideologijo in da njegov pokol ni bil pobesnelo dejanje norca.

Na koncu bo o njegovi prištevnosti odločil sodni senat, ko mu bo julija ali avgusta izrekel sodbo. Sojenje 33-letnemu Breiviku se je začelo 16. aprila in naj bi se končalo v petek.

Breivik je obtožen terorizma in naklepnih umorov. Če ga bo sodišče spoznalo za duševno zdravega in s tem kazensko odgovornega, mu grozi najvišja, 21-letna zaporna kazen, pa tudi možnost njenega podaljšanja, če bi oblasti ocenile, da je še vedno nevaren za družbo.

loading...
Loading...