Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Psihiatra: Breivik je prišteven in kazensko odgovoren

Deli na:
Psihiatra: Breivik je prišteven in kazensko odgovoren

Foto: Reuters

Norveškega terorista Andersa Behringa Breivika, ki je julija lani ubil 77 ljudi, bi moralo sodišče spoznati za kazensko odgovornega, sta na sojenju desničarskemu skrajnežu danes poudarila psihiatra, ki sta podala oceno o njegovem psihičnem stanju. Njuna ocena je v nasprotju s prvo psihiatrično oceno, po kateri je neprišteven.

"Med in po napadih v Oslu in na otoku Utoya ni bilo opaziti nobenih znakov duševne bolezni," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes pred sodiščem v Oslu poudaril psihiater Agnar Aspaas, ki je psihiatrično oceno Breivika pripravil skupaj s kolegom Terjejem Toerrissenom.

Da je Breivik prišteven, sta psihiatra Aspaas in Toerrissen ugotovila že v ocenil, ki sta jo pripravila aprila, nekaj dni pred začetkom sojenja norveškemu teroristu. Zdaj sta svojo oceno podkrepila še z ugotovitvami na podlagi njegovega vedenja med sojenjem.

Prva ocena Breivikovega duševnega zdravja, ki sta jo pripravila psihiatra Synne Soerheim in Torgeir Husby, je pokazala, da je neprišteven, kar pomeni, da bi ga lahko zaprli v psihiatrično bolnišnico namesto v zapor. Ta ocena je na Norveškem povzročila veliko razburjenje, saj je mnoge osupnilo, da moški, ki je leta metodično načrtoval napade in jih nato zelo natančno izvršil, ne bi bil spoznan za odgovornega za svoja dejanja.



Breivik želi, da ga sodišče spozna za prištevnega in odgovornega za njegova dejanja. To bi po njegovem pomenilo, da javnost resno jemlje njegovo protiislamsko ideologijo in da njegov pokol ni bil pobesnelo dejanje norca.

Na koncu bo o njegovi prištevnosti odločil sodni senat, ko mu bo julija ali avgusta izrekel sodbo. Sojenje 33-letnemu Breiviku se je začelo 16. aprila in naj bi se končalo v petek.

Breivik je obtožen terorizma in naklepnih umorov. Če ga bo sodišče spoznalo za duševno zdravega in s tem kazensko odgovornega, mu grozi najvišja, 21-letna zaporna kazen, pa tudi možnost njenega podaljšanja, če bi oblasti ocenile, da je še vedno nevaren za družbo.