Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prvi uradni portret britanske ljubljenke Kate

Deli na:
Prvi uradni portret britanske ljubljenke Kate

Foto: Reuters

Britanska Nacionalna galerija portretov je včeraj javnosti predstavila prvi uradni portret cambriške vojvodinje in ljubljenke britanske javnosti Kate. Ženo princa Williama je upodobil priznani slikar Paul Emsley, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pa slika Britancev ni navdušila.

Ljudje menijo, da podoba Kate s sencami pod očmi in nekoliko napihnjenim obrazom vojvodinji nikakor ne dela usluge. Lepo 31-letnico naj bi umetnik tudi postaral, čeprav je princ William podobo svoje izvoljenke po ogledu portreta označil za "lepo, absolutno lepo". Tudi Kate sama se je strinjala, da je slika "čudovita" in celo "briljantna".

Vojvodinja je pred slikarjem, ki ga je izbral sam direktor galerije Sandy Nairne, pozirala dvakrat. Sicer pa si je večkrat nagrajeni Emsley pomagal tudi z več fotografijami, ki jih je posnel. Slikar je sicer pojasnil, da je hotel vojvodinjo prikazati enostavno takšno, kot je. "Zanima me oblika obraza, način, kako luč in senca padata čez oblike," je povedal.

Avtor portreta je razkril še, da je bodočo britansko kraljico, vsaj tako upajo številni Britanci, sprva želel naslikati resno, a si je ob srečanju z njo premislil. "Naslikati jo z nasmehom je bila prava odločitev. To je resnično ona," je poudaril.



No, mnenja si vendarle niso tako enotna. Britanski časnik The Guardian je podobo primerjal z vampirsko, saj je zapisal: "Neposredno iz sage Somrak." Umetniški kritik časnika Sunday Times Waldemar Januszczak pa je med drugim izpostavil, da je vojvodinja videti starejša, kot je v resnici, ter da se njene oči "ne lesketajo" tako, kot dejansko se. Dodal je še, da je na njenem obrazu nekaj "zlovoljnega".

Še manj prizanesljivi so komentatorji na številnih spletnih forumih in družbenih omrežjih. "Nasmeh ali grimasa?" se sprašujejo nekateri. "William zdaj ve, kako bo njegova žena videti čez 15 let," je zapisal nekdo drug. Številni so se strinjali, da ima starejša podoba noseče vojvodinje tudi svojo prednost - čez več desetletij še vedno ne bo potrebovala novega portreta.

Gre za prvi portret Kate, odkar se je pridružila kraljevi družini, najverjetneje pa ne bo ostal edini. 86-letna britanska kraljica Elizabeta ima na primer že 129 uradnih portretov.