Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Prve zaporne kazni krivcem za nesrečo Costa Concordie

Deli na:
Prve zaporne kazni krivcem za nesrečo Costa Concordie

Foto: Reuters

Sodišče v toskanskem mestu Grosseto je danes izreklo prve obsodbe v primeru nesreče križarke Coste Concordie, ki je januarja lani nasedla ob italijanskem otoku Giglio in zahtevala življenja 32 ljudi. Sodišče je peterico zaradi uboja obsodilo na zaporne kazni od leta in pol do dveh let in deset mesecev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sodišče je obsodbe razglasilo, potem ko je danes sprejelo dogovor med tožilstvom in petimi obtoženimi, ki so se v zameno za priznanje krivde pogodili s tožilstvom za nižje kazni brez sodnega procesa.

Štiri člane posadke, ki so bili v času nesreče na ladji, - namestnika kapitana ladje Cira Ambrosia, tretjega častnika Silvia Coronica, krmarja Jacoba Ruslija Bina in vodjo kabinske službe Manrica Giampedronija -, ter vodjo krizne enote pri lastniku križarke, družbi Costa Crociere, Roberta Ferrarinija je sodišče danes obsodilo zaradi uboja in povzročitve hujših poškodb.

Najvišjo kazen - dve leti in deset mesecev zapora - je sodišče prisodilo vodji krizne enote pri lastniku križarke Ferrariniju, ki je po obtožnici v želji, da ne bi prišlo do zmanjšanja ugleda podjetja, zavlačeval z reševalno akcijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Giampedroni je bil obsojen na dve leti in šest mesecev zapora, Ambrosio na leto dni in enajst mesecev zapora, indonezijski krmar Rusli Bin - ki naj ne bi razumel navodil kapitana - na leto dni in osem mesecev zapora, Coronica pa na leto dni in šest mesecev zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kapitan ladje Francesco Schettino tako ostaja edini obtoženi, ki mu sodijo na sojenju, ki se je začelo minuli teden.


Sodnik Pietro Molino je v današnji razsodbi ocenil, da je usodno odločitev o tem, da se križarko pripelje tako blizu obale, sprejel kapitan. Po trditvah tožilstva je to storil zato, da bi zadovoljil glavnega natakarja, čigar svojci živijo na otoku Giglio. "Ostali imajo minimalno odgovornost," je dejal glavni tožilec v Grossetu Francesco Verusio, ki je pozdravil odločitev sodnika Moline, navaja dpa.

Odvetniki, ki zastopajo preživele, so že protestirali zaradi preveč popustljivih kazni in napovedali pritožbo.

"To je sramota. Takšne kazni se izrekajo za kršenje pravil gradnje, ne za umor," je dejal eden od odvetnikov Massimiliano Gabrielli. Drugi je bil mnenja, da kapitan in ostali soobtoženi niso deležni enake obravnave in da Schettino ne bi smel biti edini krivec.

Schettina obtožnica med drugim bremeni uboja 32 ljudi, ki so umrli v nesreči, povzročitve nesreče in tega, da je ladjo zapustil, preden je bila končana evakuacija. Grozi mu do 20 let zapora. Njegovo prošnjo za dogovor s tožilstvom so že zavrnili.

V četrtek so na sojenju sprejeli nov video posnetek, ki naj bi še bolje pokazal dogajanje na ladji. Naslednja obravnava je razpisana za 23. september.

V času nesreče 13. januarja lani je bilo na krovu križarke več kot 4200 ljudi. Nasedle ladje še vedno niso odstranili.